/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

SAŁATKA Z PIECZONYCH I ŚWIEŻYCH WARZYW Z KOMOSĄ RYŻOWĄ


W czasach kwarantanny jem więcej. Umysł rozproszony paniką, która cienkim strumieniem płynie z medialnych wiadomości, nie pomaga w przezwyciężaniu niemocy. Od 6 tygodni wstaję ze świadomością, że to kolejny dzień świstaka... Codziennie zaczyna się sobota, której schemat znam na pamięć.W czasach kwarantanny jem więcej, mój żołądek niepostrzeżenie powiększa objętość i już nie dziwię się, że pochłaniam dwie porcje. Dlatego przepis na sałatkę podaję na garście , bo to jest najlepszy sposób żeby mój umysł skupił się na gotowaniu i zapomniał choć na chwilę o wirusie. Wyłączam internet, chowam telefon w najgłębszy róg sofy i wyciągam świeże warzywa : zielony szpinak, trawiasty groszek, czerwoną paprykę, marchew i kukurydzę. Wyobrażam sobie smaki i tekstury, sprawdzam soczystość warzyw a kombinacje sosu testuję w głowie językiem. Chwila pracy i na talerzu ląduje sałatka  z z aromatycznie pachnącymi  pieczonymi warzywami, z gorącą i lekko orzechową w smaku komosą ryżową, z kukurydzą, groszkiem, ciecierzycą i chrupiącymi świeżymi liśćmi   szpinaku. Na to wszystko cieszy się dressing, który podpatrzyłam u http://whiteplate.com/2020/02/magiczny-sos-miso-musztardowy 
Najedzona i spokojniejsza dochodzę do wniosku, że panika przed wirusem jest straszniejsza niż sam wirus. A dresy i legginsy na prawdę potrafią wiele wybaczyć a ich elastyczność to cecha, która bardzo mi się podoba i wykorzystam ją również w  kuchni. Zjem ten czas  jak lekko przypalony placek z wiśniami, jak opadnięty suflet lub jak czarnego banana, który już dawno powinien być w koszu z bio odpadkami. Czy jako ludzkość jesteśmy jeszcze strawni dla świata, czy już przekroczyliśmy granicę, której  cofnąć się nie da? Tylko od nas zależy, czy będziemy odbijać się śmierdzącą czkawką planecie Ziemi, czy pójdziemy po rozum do głowy i będziemy mniej  konsumować  a bardziej żyć świadomie.



SKŁADNIKI:
  • pół albo ćwiartka batata
  • duża cebula
  • marchew
  • pół czerwonej papryki
  • 2 garście  ugotowanej ciecierzycy
  •  ugotowana na sypko komosy ryżowej( wedle gustu )
  • 2 garście zielonego groszku
  • 2 garście kukurydzy
  • 2 garście świeżego szpinaku
dressing :
  • 4 łyżki białej pasty miso
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • 4 łyżki octu z wina ryżowego
  • 1 łyżeczka drobno zmielonego świeżego imbiru

Przygotowanie
😻 najpierw ugotuj kaszę ( komosę gotuj w proporcji 2:1, czyli dwie porcje wody na jedną porcję kaszy. gotuj około 15 minut do momentu  kiedy pojawią się białe sprężynki )
😻 batata i marchew pokrój na kawałki, cebulę  i paprykę pokrój na ćwiartki. Warzywa wrzuć na blachę i piecz około  30 minut w 180 stopniach C.
😻ugotuj zielony groszek, przygotuj kukurydzę i ciecierzycę, umyj szpinak i posiekaj go na mniejsze kawałki.
😻wymieszaj wszystkie składniki na dressing
😻zsynchronizuj wszystkie czynności, czyli gotowanie komosy i pieczenie warzyw, bo sałatkę będziesz podawać na ciepło. wymieszaj wszystkie składniki i polej przygotowanym sosem. Podawaj z pieczywem czosnkowym . Smacznego!

Komentarze

Popularne posty