SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE
Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.
My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie, ciesząc się majowym słońcem.
SKŁADNIKI:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 szalotki poszatkowane
-3 ząbki czosnku zmiażdżone
- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę
- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
- 2 szczypty tymianku ( może być świeży )
- pół łyżeczki płatków chilli
- sól i pieprz
- kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki )
- szparagi
- 4 kromki ulubionego pieczywa
WYKONANIE:
-na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę
- dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty.
- dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje.
- dodaj tymianek, sól i pieprz.
- w międzyczasie ugotuj lub usmaż szparagi ( pamiętaj żeby usunąć zdrewniałe końcówki ) do miękkości takiej jak lubisz.
- część szparagów pokrój i dodaj do fasolki a część zostaw do dekoracji.
- włóż ulubione pieczywo do tostera. Jak już będzie ciepłe i chrupiące, nałóż na kanapkę fasolkę i szparagi.
SMACZNEGO!!!
Komentarze