Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE





 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.

    My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem.


SKŁADNIKI:

- 2 łyżki oliwy z oliwek

- 2 szalotki poszatkowane

-3 ząbki czosnku zmiażdżone

- 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

- 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej

- 2 szczypty tymianku ( może być świeży )

- pół łyżeczki płatków chilli

- sól i pieprz

- kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki )

- szparagi

- 4 kromki ulubionego pieczywa




WYKONANIE:

-na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę

- dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty.

- dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje.

- dodaj tymianek, sól i pieprz.

- w międzyczasie ugotuj lub usmaż szparagi ( pamiętaj żeby usunąć zdrewniałe końcówki ) do miękkości takiej jak lubisz.

- część szparagów pokrój i dodaj do fasolki a część zostaw do dekoracji.

- włóż ulubione pieczywo do tostera. Jak już będzie ciepłe i chrupiące, nałóż na kanapkę fasolkę i szparagi.


SMACZNEGO!!!




Komentarze

Popularne posty