/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

WEGAŃSKI SERNIK Z NERKOWCÓW

 


Dziś mam dla Was przepis na delikatny serniczek bez sera, na bazie nerkowców i tłustego mleka kokosowego. Porównanie do sernika wynika przede wszystkim  z konsystencji i wyglądu deseru. Ci wszyscy alergicy docenią jednak ten  smak, bo będzie on przypominał smak sernika na zimno, którym raczy nas każda babcia i ciotka, szczególnie letnią porą.  A że  Wielkanoc za pasem, można serniczek przygotować w wegańskiej wersji.  





SKŁADNIKI:
- 200 gr nerkowców
- duża puszka mleka kokosowego ( tylko gęsta część )
- sok wyciśnięty z dwóch cytryn
- 75 g oleju kokosowego ( roztopić w rondelku )
- 80 ml syropu klonowego
-  140 g  borówek amerykańskich

SPÓD:
- 120 g orzechów pekan
- 12 daktyli
- 2 łyżki płatków owsianych
- szczypta soli



WYKONANIE :

1. Zalej nerkowce wrzątkiem i zostaw na minimum 1 godzinę albo na  całą noc, żeby zmiękły.

2.Orzechy pekan, daktyle, płatki owsiane i sól połącz razem i zmiksuj na jednolitą masę.

3. Blaszkę ( 23x 13 cm ) albo naczynie ceramiczne wyłóż papierem do pieczenia i wyłóż masę pekanowo - daktylową, dociśnij palcami do dna, żeby dobrze przylegała.

4. W misce połącz nerkowce z gęstą częścią mleczka kokosowego, dodaj rozpuszczony olej kokosowy, sok z cytryn i syrop klonowy. Wszystko  zblenduj na jednolitą, gładką masę. Dodaj borówki i wymieszaj. Wyłóż masę na wcześniej przygotowany podkład.

5. Schowaj blaszkę w zamrażarce na 1-2 godziny, żeby masa stężała. Po tym czasie pokrój na  5 cm kawałki.

6. Sernikowe batoniki można przechowywać w zamrażarce najlepiej oddzielone papierem do pieczenia, żeby nie przykleiły się  do siebie. Przed podaniem wyciągnąć 5 minut wcześniej żeby zmiękły.





Komentarze

Popularne posty