/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

PIKANTNE PIECZONE MARCHEWKI NA BURACZANYM HUMMUSIE - SPICY BAKED CARROTS ON BEETROOT HUMMUS


Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam hummus. I mogę go jeść garściami, nie potrzebuję nawet chleba. Po prostu wybieram łyżką wielkie kopy prosto z miski, zaraz jak tylko wyłączę blender. Staram się nie zjeść wszystkiego i z reguły muszę klepać się po ręce, żeby zostawić coś na później. Tym razem też tak było, jadłam i jadłam, aż zorientowałam się, że zostało mi dokładnie tyle ile widzice na zdjęciu.


SKŁADNIKI na 1 porcję ( chociaż  z przepisu na hummus wyjdzie Wam znacznie więcej )

300 g marchwi 

Hummus:
  • 1 1/2 kubka ugotowanej cieciorki
  • 6 łyżek tahini
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 duże ząbki czosnku
  • ok 100 ml zimnej wody
  • sól do smaku
  • ok. 3 łyżki pudru z buraka ( suszone płatki buraczane zmielone w młynku do kawy 

marynata do marchwi:
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej, kuminu, garam masali i pieprzu cytrynowego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • skórka otarta z połowy cytryny
kiełki do dekoracji

PRZYGOTOWANIE:
😻wszystkie przyprawy wymieszać w 4 łyżkach oliwy z oliwek , dodać marchewki i dobrze wymieszać. najlepiej marynować marchew w przyprawach całą noc a przynajmniej kilka godzin
😻przygotować hummus: wszystkie składniki razem zmiksować na gładką masę
😻zamarynowane marchewki piec  aż będą miękkie ok. 40-60 minut w 180 stopniach C.
😻 upieczone marchewki wykładamy na  hummus i posypujemy kiełkami. Można serwować z chlebem. Smacznego!!!



INGREDIENTS:( for 1 portion )

300 gram carrots

For hummus:
  • 1 1/2 mug of boiled  chickpeas 
  • 6 tsp tahini
  • 2 tsp lemon juice
  • 2 large garlic cloves
  • about 100 ml cold water
  • about 3 tsp of beetroot powder ( dried beetroot crisps grinded in coffee grinder )
For the carrots:
  • 1 tbsp smoked paprika, cumin, garam masala, lemon black pepper
  • 1/2 tbsp salt
  • 1/2 tbsp cayenne
  • 4 tsp olive oil
  • zest from half a lemon
 some sprouts to garnish

PREPARATION:
😻 mix all the spices with olive oil, add carrots and leave for at least few hours, or the best for all night.
😻 for hummus: all the ingredients blend with blender until smooth
😻marinated carrots bake  for about  40-60 min in 180 C degree
😻 top the beetroot hummus with spicy baked carrots, add some sprouts for garnish. You can serve with bread.

Komentarze

Popularne posty