Nie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam hummus. I mogę go jeść garściami, nie potrzebuję nawet chleba. Po prostu wybieram łyżką wielkie kopy prosto z miski, zaraz jak tylko wyłączę blender. Staram się nie zjeść wszystkiego i z reguły muszę klepać się po ręce, żeby zostawić coś na później. Tym razem też tak było, jadłam i jadłam, aż zorientowałam się, że zostało mi dokładnie tyle ile widzice na zdjęciu.
SKŁADNIKI na 1 porcję ( chociaż z przepisu na hummus wyjdzie Wam znacznie więcej )
300 g marchwi
Hummus:
- 1 1/2 kubka ugotowanej cieciorki
- 6 łyżek tahini
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 duże ząbki czosnku
- ok 100 ml zimnej wody
- sól do smaku
- ok. 3 łyżki pudru z buraka ( suszone płatki buraczane zmielone w młynku do kawy
marynata do marchwi:
- 1 łyżeczka papryki wędzonej, kuminu, garam masali i pieprzu cytrynowego
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- skórka otarta z połowy cytryny
kiełki do dekoracji
PRZYGOTOWANIE:
😻wszystkie przyprawy wymieszać w 4 łyżkach oliwy z oliwek , dodać marchewki i dobrze wymieszać. najlepiej marynować marchew w przyprawach całą noc a przynajmniej kilka godzin
😻przygotować hummus: wszystkie składniki razem zmiksować na gładką masę
😻zamarynowane marchewki piec aż będą miękkie ok. 40-60 minut w 180 stopniach C.
😻 upieczone marchewki wykładamy na hummus i posypujemy kiełkami. Można serwować z chlebem. Smacznego!!!
INGREDIENTS:( for 1 portion )
300 gram carrots
For hummus:
- 1 1/2 mug of boiled chickpeas
- 6 tsp tahini
- 2 tsp lemon juice
- 2 large garlic cloves
- about 100 ml cold water
- about 3 tsp of beetroot powder ( dried beetroot crisps grinded in coffee grinder )
For the carrots:
- 1 tbsp smoked paprika, cumin, garam masala, lemon black pepper
- 1/2 tbsp salt
- 1/2 tbsp cayenne
- 4 tsp olive oil
- zest from half a lemon
some sprouts to garnish
PREPARATION:
😻 mix all the spices with olive oil, add carrots and leave for at least few hours, or the best for all night.
😻 for hummus: all the ingredients blend with blender until smooth
😻marinated carrots bake for about 40-60 min in 180 C degree
😻 top the beetroot hummus with spicy baked carrots, add some sprouts for garnish. You can serve with bread.
Komentarze