/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

MIGDAŁOWO- KOKOSOWE CIASTECZKA PALEO


 Dziś mam dla Was przepis na ciasteczka  migdałowe z nutą kokosu. Są to ciasteczka bezglutenowe, dosyć tłuste, ale jednocześnie tak pyszne, że nawet moja córka, która woli ciasteczka  z tradycyjnej mąki pszennej, stwierdziła, że są to jej ulubione  słodkości i kazała sobie piec te ciastka co parę dni. Z przepisu nie wyjdzie dużo, raptem 11-14 sztuk, w zależności jak duże kulki będzie Wam się chciało kulać. Mi zawsze wychodzi mała ilość. Przepis podaję za Vegan Food&Living.





Składniki :

  • 60 ml mleka owsianego w pokojowej temperaturze
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 160 g mąki migdałowej albo zmielonych migdałów
  • 50 g mąki kokosowej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 65 g cukru
  • 2 łyżki syropu z agawy albo klonowego
  • 120 ml rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 65 g czekoladowych dropsów




WYKONANIE:

  • wymieszaj mleko owsiane z sokiem  z cytryny i odstaw na 10-15 minut.
  • w jednej misce wymieszaj suche składniki, a w drugiej wymieszaj mokre składniki. Wlej mokre do suchych i delikatnie wymieszaj. Dodaj miksturę mleka i soku z cytryny. Dodaj czekoladowe dropsy. Odstaw ciasto na 15 minut do lodówki.
  • rozgrzej piekarnik do 175 stopni C góra - dół.
  • wyjmij ciasto z lodówki i formuj małe kulki, rozpłaszcz je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • piecz przez 8 minut na środkowej półce w  piekarniku. Później włącz program z wentylatorem i piecz jeszcze 6 - 7 minut. Sprawdź po 5 - 6 minutach czy się nie przypiekają za mocno.
  • Po upieczeniu ciastka są gorące i miękkie, jednak jak wystygną, twardnieją i nawet się nie kruszą. Można przechowywać do 10 dni.




Komentarze

Popularne posty