Dzisiaj chciałam Wam zaproponować posiłek zwany miską Buddy. Jest to wegetariańskie danie, serwowane na jednym dużym talerzu albo w szerokiej misce, składające się z małych porcji różnych składników, najczęściej z dodatkiem dressingu. Miska Buddy zawiera zazwyczaj całe zboża jak np. quinoa, brązowy ryż, roślinne białko - cieciorka, tofu i różne warzywa. Poszczególne składniki są ułożone koło siebie w całości, żeby wybierać z talerza najpierw to , co się lubi najbardziej. Nazwa potrawy wywodzi się z kilku źródeł:
- potrawa zawiera kluczowe elementy zbalansowanego posiłku ( białko, węglowodany i warzywa ) ,tak jak koncept buddyzmu opiera się w dużym uproszczeniu na balansie.
- nazwa potrawy może wywodzić się z historii o Buddzie, który podczas swojej wędrówki po Indiach chodził ze swoją miską od drzwi do drzwi i prosił o pożywienie wegetariańskie. Odwiedziwszy kilka hojnych gospodarzy jego miska wypełniona była małymi porcjami różnych warzyw.
- trzecie źródło wskazuje na miskę po brzegi wypełnioną jedzeniem, która przypomina ogromny brzuch X-wiecznego mnicha Budai, który często mylony jest z Buddą.
w przypadku tego przepisu nie będzie dokładnych proporcji, tylko na oko. Wszystko zależy od naszych upodobań, ważne żeby było wegetariańsko, kolorowo, smacznie i żeby było wszystkiego po trochu. Ten przepis śmiało można zaklasyfikować rownież do przepisów z kategorii zero waste, czyścicieli lodówek bądź co się nawinie.
Składniki:
- wędzone tofu (kawałek ) zamarynowane w paście curry
- ugotowana cieciorka wymieszna w mieszance przypraw curry, wędzonej papryki i kuminu
- ugotowana brązowa quinoa ( pół kubka )
- upieczone w ulubionych przyprawach frytki z batata ( w moim przypadku w zatarze )
- ugotowany jarmuż ( kilka garści )
- papryka żółta 1/4
- szczypior
- pomidorki koktajlowe
- kilka rzodkiewek
- kawałek czerwonej kapusty
Dressing:
- 4-5 łyżek tahini
- 2 łyżki musztardy dijon
- 3 łyżki mleka roślinnego do uzyskania konsystencji śmietany
Przygotowanie:
😻tofu pokrój na kawałki, zamarynuj w paście curry ( lub w swoich ulubionych marynatach ) na pół godziny i obsmaż na oliwie z każdej strony na złoto
😻batata pokrój w paski i upiecz w przyprawach w 200 C przez około 20 minut
😻ugotowaną cieciorkę wymieszaj dokładnie w przyprawach , obniż temperaturę piekarnika do 170 stopni i wstaw do piekących się frytek na 15 miniut
😻ugotuj quinoę i jarmuż
😻pokrój resztę warzyw
😻przygotuj sos
😻ułóż wszystko na talerzu i polej dressingiem
Komentarze