Dzisiaj mam dla Was przepis na zdrowe batoniki bez cukru i glutenu. Wakacje w pełni, torba nad wodę spakowana? Więc dorzuć do niej jeszcze kilka sztuk zdrowych przekąsek, a gwarantuję Ci , że znikną w pierwszej kolejności. Pomimo że bez cukru, są słodkie i pełne zdrowych zbóż. Węglowodanów dostarczy nam ekspandowany amarantus i bezglutenowe płatki owsiane a energii dodadzą orzechy i masło z nerkowców. Batoniki są bardzo proste w przygotowaniu i potrzebujecie dosłownie pół godziny, żeby wszystko ogarnąć. Najlepiej składniki wymieszać wieczorem, żeby przez noc masa stwardniała w lodówce i była gotowa na rano.
Składniki:
- 65 g orzechów włoskich
- 40 g ekspandowanego amarantusa
- 140 g bezglutenowych płatków owsianych
- 1 łyżeczka cynamonu
- 35 g pestek dynii
- 25 g kakao
- 40 g owoców goi
- 40 g suszonej żurawiny
- 1/4 łyżeczki soli
- 140 ml syropu z agawy
- 70 g masła orzechowego ( ja użyłam z nerkowców )
- 1 laska wanilii
Wykonanie :
😻 rozgrzej piekarnik do 160 st. C i zrumień orzechy włoskie przez około 10 minut
😻 blaszkę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia
😻podpieczone orzechy rozdrobnij na małe kawałki, najlepiej w urządzeniu z ostrzem o kształcie litery S albo nożem, nie miel ich na mąkę tylko zostaw małe wyczuwalne kawałki
😻w dużej misce wymieszaj wszystkie sypkie składniki
😻w małym rondelku podgrzej syrop z agawy i masło orzechowe, podgrzewaj do połączenia składników, dodaj też wanilię
😻 wlej mokre składniki do suchych i dobrze wymieszaj
😻 przełóż na blaszkę do ciasta i dobrze ugnieć drewnianą łyżką
😻 schowaj do lodówki na całą noc, rano pokrój na małe kawałki, batoniki przechowuj w lodówce do dwóch tygodni.
Ingredients :
- 65 g walnuts
- 40 g puffed amaranths
- 140 g rolled oats ( gluten-free )
- 1 tsp cinnamon
- 35 g pumpkin seeds
- 25 g cacao
- 40 g goi berries
- 40 g dried cranberries
- 1/4 tsp salt
- 140 ml agave syrup
- 70 g cashew butter
- 1 vanilla bean
Preparations :
😻 preheat the oven to 160 degree of C and toast the nuts in the oven for 10 minutes
😻line a square cake tin with grease-proof paper
😻 chop the walnuts - either on food processor or with a knife, leave slightly chunky, not powdered
😻 in a large mixing bowl combine all dry ingredients
😻 in a small pan, heat the syrup and nut butter, add vanilla
😻 pour the mixture over a dry ingredients, mix all until thoroughly combined together, press it down firmly
😻chill overnight before cutting, keep the bars in the fridge ( for up to 2 weeks )
Komentarze