/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

TUCUMANAS - BOLIWIJSKIE PIEROŻKI NA SŁODKO - BOLIVIAN SWEET SNACK


Zainspirowana   pierwszym numerem Kukbuka ( latino ) i  tekstem  Marty Greber  o jej podróży do La Paz, zrobiłam  boliwijskie pierożki na ciepło - czyli tucumanas caliente. Jak pisze autorka pierożki te to tradycyjna boliwijska przekąska, przypominająca pierogi , tyle że tucumanas się nie gotuje tylko smaży. Nadzienie może być wytrawne, albo na słodko, ja wybrałam wersję deserową, bo lubię  słodkie  śniadania. Przepis  w kukbukowym magazynie był tylko inspiracją, składniki  zmodyfikowałam po swojemu.  Zrobilam dwa nadzienia, wypróbujcie oba, bo  są przepyszne, oczywiście smak podkręciłam  skórką  z cytryny, ( ostatnio dodaję ja prawie do wszystkiego ) - nie bylabym sobą.  Pierożki mają świeży owocowy smak i pięknie pachną. 



składniki na 20 pierożków 

ciasto :
  • 3/4 szkl. mąki   pszennej
  • 1/2 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1/4 szkl. wody
nadzienie z bananem i gruszką :
  • 1 banan
  • 1 gruszka obrana ze skórki
  • 2 łyżki rodzynek
  • skórka otarta z połówki cytryny 
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
nadzienie z bananem i malinami :
  • 1 banan
  • maliny 125 g
  • 2 łyżki owoców goi
  • skórka otarta z połówki cytryny
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • syrop z agawy ( jeżeli uważacie , że  nadzienie powinno być słodsze )


Przygotowanie :
😻banana i gruszkę miksujemy niedbale, mogą zostać większe kawałki, łączymy z resztą składników i wstawiamy do lodówki na godzinę
😻w wersji z malinami miksujemy banana z malinami, też tak żeby  zostały grudki i łączymy z resztą składników, odstawiamy do lodówki na godzinę
😻 w misce łączymy oba rodzaje mąk i roztopiony  ( nie gorący ) olej kokosowy, mieszamy ręką
😻 stopniowo dodajemy wodę i wyrabiamy masę na gładką konsystencję. Ciasto będzie twarde ale nie przejmujcie się, stopniowo dolewajcie po trochę wody i zarabiajcie ciasto aż ją wchłonie. Ciasto odstawiamy do lodówki na pół godziny.
😻następnie  wyciągamy nadzienie, powinno zgęstnieć ponieważ wiórki , rodzynki i owoce goi  wchłonęły nadmiar płynu i ciasto z lodówki
😻od masy odrywamy kawałek ciasta -  wielkości orzecha włoskiego, rozwałkowujemy  na cienki placek, przekrawamy na pół . Z każdej połówki formujemy rożek i zlepiamy jego boki, powstanie  coś na kształt pierożka  z dziurką , do której dajemy nadzienie i zlepiamy brzegi.
😻smażymy pierożki na rozgrzanym oleju kokosowym,( około 1 cm głębokości )  z obu stron na złoty kolor.
😻odsączamy na  ręczniku papierowym
😻 podajemy na ciepło z jogurtem kokosowym 







I was inspired by the latest Kukbuk magazine ( Latino ) and the article by Marta Greber about her trip to La Paz. So I made Bolivian dumplings - called TUCUMANAS CALIENTE. Its kind of traditional Bolivian snack , which in Bolivia people fry it and serve it hot. The filling can be sweet or unsweetened. I choose sweet version, because I like sweet breakfast. r
Recipe in Kukbuk magazine was just an inspiration, so I modified it a little bit. I made two fillings, try both , because they are delicious. I turned up  taste again with lemon zest. The dumplings have fruity taste and smell  gorgeous.

Ingredients for 20 pieces

dough :

  • 3/4 glass of wheat flour
  • 1/2 glass of multigrain flour
  • pinch of salt
  • 2 sp coconut oil
  • 1/4 glass of water

banana  & pear filling :
  • 1 banana
  • 1 peeled pear
  • 2 spoons of raisins
  • lemon zest from half of the lemon
  • 1 sp coconut shreds

banana & raspberry filling :
  • 1 banana
  • raspberry 125 g
  • 2 sp of goji berry 
  • lemon zest from half of the lemon
  • 1 sp of coconut shreds
  • agave syrup ( if you want it more sweet )

Preparations :
😻 blend roughly banana and  pear, you can leave small chunks, mix all ingredients all together and  put into the fridge for an hour
😻 in version with raspberries - blend banana with raspberries , you can leave a small chunks as well and mix with other ingredients, put into the fridge for an hour
😻in the bawl add the flour and melted coconut oil ( not hot ), mix it all together and you knead a flexible smooth dough. The dough will be stiff, but don't worry. slowly add water and knead the dough until it absorb all the water. Leave it in the fridge for half an hour.
😻After this time  the filling should be thicker, take  it out and the dough as well 
😻peel away a small amount of dough ( walnut size ), roll it for a  thin  piece and cut into two pieces. From each half form  a horn, glue together  the edges. You will get something on the shape of  horn with a hole , so fill the hole with the fillings and close dumplings.
😻Fry it from both sides into a gold color 
😻Filter excess of  oil
😻serve hot with vegan coconut yogurt.

Komentarze

Popularne posty