/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

PIECZONE JABŁKA I GRUSZKI Z DAKTYLOWYM MUSEM POD MIGDAŁOWĄ KRUSZONKĄ - BAKED APPLES & PEARS STUFFED WITH DATE MOUSSE TOUCHED WITH ALMOND CRUMBLE



Zapiekane jabłka i gruszki to jeden z tych deserów, które można jeść bez wyrzutów. Są lekkostrawne, zdrowo słodkie  a pachnie przy tym cały dom. Szczególnie jak dodasz kruszonkę z wcześniej podprażonych migdałów.  Wykorzystałam też gruszki, jako że moja córka uczulona jest na jabłka ( sic!!!), więc  dla niej przygotowałam gruszki. Mus z daktyli  jest bardzo słodki i banalnie prosty do wykonania. Po prostu trzeba zalać  daktyle gorącą wodą , zostawić na jakiś czas -  niech namokną, odlać wodę, w której się moczyły i  zmiksować na mus. Gęstość musu można regulować ilością wody. Jest  to świetny dodatek do naleśników, ciasteczek czy kanapek.


Słodkość deseru zależy też od gatunku jabłek, które wykorzystacie. Ja użyłam szarej renety, i pomimo słodkiej kruszonki i musu daktylowego - deser był lekko kwaskowy. Także jak wolicie bardziej słodkie co nieco - wybierzcie słodsze owoce.

Składniki :
  • jabłka i gruszki
  • mus daktylowy
  • migdałowa kruszonka ( 35 g margaryny, 35 g cukru bądź skylitolu, 50 g mielonych podprażonych migdałów, 35 g mąki) 

Do kruszonki użyłam margaryny Kasia bez laktozy.


Wykonanie:

😻owoce przeciąć na wysokości 1/3 od ogonka, żeby powstało coś na kształt   owocowej czapeczki
😻usunąć gniazda nasienne i wydrążyć zagłębienia  na mus daktylowy
😻 do środka dać  mus z daktyli
😻przykryć owoce czapeczkami  i posypać obficie kruszonką z migdałów
😻zapiekać w 180 stopniach od 30 do 60 minut w zależności od wielkości owoców i stopnia zapieczenia. Jeśli lubisz  jabłka, które są pół na pół, trzymaj krócej  w piekarniku. Ja miałam dosyć duże owoce i zapiekałam godzinę
😻smakują przepysznie zarówno na ciepło jak i na zimno.








Baked apples and pears - this is the dessert you can eat without remorse. it is light, healthy sweet and all house smells like heaven. Especially if you add almond crumble and you roast the almond powder pretty well before. I add pears too, because my daughter is allergic to apples (sic!) , so she can eat it.
Date mousse is very sweet and trivially easy to prepair. You need to leave dates in hot water for a while, let them soak. Then pour out water and mix it into the mousse. If you like, you can adjust more water, so your mousse will be thinner. date mousse is also great as a pancakes topping  or cookies ingredients.
Sweetness of this dish depends from the type  of fruits you use.I bought russet apples - and despite of sweet almond crumble - the dessert was a little bit sour. So if you prefer sweet a little something - choose very sweet fruits.

Ingredients :

  • apples and pears
  • date mousse
  • almond crumble ( 35g vegan margarine, 35 g sugar or xylitol, 50 g roasted almond  powder, 35 g all purpose flour )
Preparations :

😻cut fruits on 1/3 high, so you can get something on shape of hat
😻remove the seeds and make a pocket for a date mousse
😻add date mousse
😻cover fruits with the hats and sprinkle with the almond crumble
😻bake in 180 degrees C 30 - 60 minutes according to the fruits size. If you like apples half baked, half raw, bake it shorter. I have  a large ones, so I baked about an hour
😻dessert tastes delicious served warm  or cold as well.

Komentarze

Popularne posty