/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

Deszcz i żałoba










Dzień przywitał nas wylewnym Kalimera i spłynął bezgłosnie deszczem i łzami.


Dziś rano umarł Kostas Kaloudis, 44- letni właściciel restauracji "Kostas on the beach" pierwszy i ostatni normalny pracodawca grecki, jakiego miałam. Zawsze uśmiechnięty i wyluzowany, nigdy nie pokazywał swojej wyższości - jako właściciel - pracownikom. Zawsze gotowy do pomocy miał wielu przyjaciół. Żył w zgodzie ze wszystkimi. Umarł młodo i szybko. Swoje organy oddał innym potrzebującym. We wsi wielka żałoba. Wszyscy są wstrząśnięci i nie rozmawiają o niczym innym.


Kostas byłeś dla nas królem plaży w Arillas, zawsze będziemy Cię pamiętać jako oddanego przyjaciela i radosną iskierkę, jako prawego człowieka, na którego zawsze można było liczyć. W naszych sercach zawsze będzie się skrzyła iskierka Twojego życia.


Pamiętamy o Tobie Przyjacielu




Komentarze

Popularne posty