/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

ŚRÓDZIEMNOMORSKA SAŁATKA Z QUINOA


 SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:

170 g quinoa

10-12 pomidorków cherry

1 żółta papryka

1 mała czerwona cebula

1 puszka białej fasoli

1 awokado


SKŁADNIKI NA DRESSING:

2 łyżki octu balsamicznego

3 liście świeżej mięty, posiekane

1 łyżka soku z cytryny

świeżo zmielony pieprz

1 łyżeczka oliwy z oliwek




WYKONANIE:

- ugotuj quinoa.

- pokrój pomidorki, cebulę i paprykę w kostkę, wymieszaj z ugotowaną kaszą, dodaj odsączoną fasolkę.

- połącz składniki na sos.

- dodaj dressing do warzyw i kaszy, wymieszaj delikatnie.

- na wierzch połóż pokrojone avocado i jeżeli chcesz  można posypać zieloną pietruszką.






Komentarze

Popularne posty