/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

KREM Z KIEŁKÓW SŁONECZNIKA Z TYMIANKIEM I PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁOWYMI

 


Dziś mam dla Was przepis na wykwintną zupę, która będzie idealnym rozwiązaniem na elegancki obiad dla dwojga.  Z racji tego, że potrzebna jest bardzo duża ilość kiełków a zupy wychodzi mała ilość, nie zapraszajcie dużo gości 😀. Przepis raczej przyda się na lekką kolację dla niegłodnych przyjaciół, albo na obiad tuż po sytym brunch'u. Można zaryzykować ugotowanie zupy w większej ilości, ale najpierw musicie się upewnić, że wykupiliście już wszystkie kiełki w mieście 😀. Ja kupiłam wszystkie 6 paczek na raz, stąd ta ilość w przepisie.
Zupa ma  bardzo delikatny smak, który podkręcą uprażone migdały. Można też posypać startym parmezanem. Nie gotujcie długo tej zupy, bo straci piękną soczystą zieleń, wystarczy zagotować bulion około 3 minuty.

SKŁADNIKI:
  • 6 opakowań kiełków słonecznika ( 50 gramowych )
  • 1/2 l wege bulionu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • garść świeżego tymianku





WYKONANIE :
  • przepłukane kiełki podsmaż na małej ilości oliwy z oliwek, około 4-5 minut
  • dodaj około 1/2 litra bulionu, zagotuj i gotuj około 3 minuty nie więcej. 
  • na końcu dodaj poszatkowany tymianek
  • zdejmij z ognia, dodaj sok z cytryny i sól do smaku
  • zmiksuj na krem
  • posyp prażonymi płatkami migdałowymi albo parmezanem.







Komentarze

Popularne posty