/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

BEZGLUTENOWE CIASTECZKA - GLUTEN -FREE COOKIES




Ten przepis na ciasteczka jest tak prosty i szybki, że zdążycie je zrobić  zanim goście zdejmą buty i  powieszą swoje kurtki na wieszaku... Ok, trochę przesadziłam, ale i tak przepis jest super easy i wymaga tylko kilku składników. A przy tym ciastka nie zawierają cukru ani glutenu, więc są zdrowe.  Zainspirowały mnie ciasteczka z listopadowego numeru Vegan Food & Living.

Składniki: (13 sztuk )

  • 60 g mąki migdałowej
  • 60 g mąki z orzechów laskowych
  • 160 g pasty z daktyli
  • 70 g tahini
  • 1 łyżeczka wody (żeby rozrzedzić konsystencję ciasta )
  • dodatkowo 2 łyżki wegańskich  kropelek  czekoladowych, trochę syropu z prawdziwą wanilią i szczypta soli


Jak zrobić pastę z daktyli: kilkanaście sztuk zalać gorącą wodą, zostawić na godzinę. Po tym czasie odlać wodę do szklanki ( nie wylewać!!!! )  i stopniowo dolewać wodę po daktylach , jednocześnie miksując wszystko na pastę.  W zależności jak gęstą pastę chcecie uzyskać, tyle wody dodajecie. Uzyskaną pastę można przechowywać do tygodnia w lodówce.

Wykonanie:
😻najpierw zrób pastę z daktyli
😻 połącz suche składniki w jednej  misce  i mokre w drugiej. Połącz wszystkie składniki razem , jeżeli masa jest dość zbita, dodaj łyżeczkę wody.
😻używając rąk, uformuj małą kulkę, spłaszcz ją i uformuj w kształt dysku. Możesz zrobić ciekawy wzorek widelcem.
😻piecz ok. 15 minut  w piekarniku 180 stopni C do zbrązowienia




INGREDIENTS : ( 13 cookies)
  • 60 g almond flour
  • 60 g hazelnut flour
  • 160 g date paste
  • 70 g tahini
  • 1 tbsp water (if needed for the consistency )
  • optional : 2 tbsp cacao nibs, a pinch of salt and a bit of vanilla

PREPARATION :
😻in separate bowl mix dry ingredients and in the other mix wet ingredients. Add the date-tahini mixture to the dry ingredients and use your hands to combine them until a rough dough forms. Add some water if needed.
😻take about 1 tbsp of dough, shape it into a disk and you can create a funny pattern with a fork.
😻bake them 15 minutes  in 180 degree C


Komentarze

Popularne posty