/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

KORZENNA OWSIANKA Z GRUSZKĄ - SPICED PEAR PORRIDGE



Dziś mam dla Was przepis na rozgrzewającą owsiankę z gruszką .  Zima jeszcze  w pełni, więc w kuchni królują  potrawy , które mają rozgrzać nas od środka. Poza tym ciągle dochodzi  do Nas jeszcze  echo świąt, może ktoś z Was ma jeszcze zapasy świątecznego piernika? Przepis jest dla wszystkich wielbicieli korzennych przypraw, czyli kardamonu , cynamonu i goździków, ja na przykład mogłabym jeść wszystko , byle z cynamonem... Owsianka jest bez glutenu i bez cukru. Ale oczywiście można eksperymentować z różnymi innymi zamiennikami.

Składniki:

  • 125 ml wody
  • 500 ml mleka roślinnego ( ja użyłam migdałowego )
  • 90 g quinoi
  • 2 owoce kardamonu (rozgniecione )
  • 4 goździki
  • 1 łyżeczka nasion chia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • do dekoracji: śmietanka kokosowa,  podprażone orzechy włoskie, gruszki

Przygotowanie:
😻W rondelku połącz wodę i mleko, dodaj rozgnieciony kardamon, goździki, doprowadź do wrzenia. Dodaj  quinoę i gotuj na małym ogniu 10 -15 minut
😻 odstaw z ognia, dodaj cynamon, gałkę muszkatołową, ekstrakt z wanilli i nasiona chia, poczekaj ok. 5 minut aż nasiona chia napęcznieją
😻 udekoruj śmietanką kokosową, orzechami i gruszkami.




Ingredients:

  • 125 ml water
  • 500 ml ml plant milk ( I used almond milk )
  • 2 pods of cardamon
  • 4 cloves
  • 90 g of quinoa
  • 1 tbsp chia
  • 1 tbsp cinnamon
  • 1/2 tbsp nutmeg
  • 1 tbsp vanilla extract
  • to garnish : coconut cream, roasted walnuts, pears

preparations:
😻in a saucepan combine water and milk, add cardamon and cloves, bring it to the boil, and add quinoa. Simmer for 10-15 minutes
😻remove from the heat, add chia seeds, cinnamon, nutmeg and vanilla extract and wait about 5 minutes until chia  have rehydrated
😻 garnish with coconut cream, walnuts and pear.


Komentarze

Popularne posty