/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

KARDAMONOWA LATTE Z NUTKĄ WODY ROŻANEJ - ROSE CARDAMON LATTE


Dziś mam dla Was przepis na rozgrzewające latte z nutką wody różanej. Przepis pogodzi z  brytyjskiego magazynu Vegan Food & Living.







Składniki ( dwie małe szklaneczki):

  • 250 ml mleka roślinnego ( ja użyłam migdałowego )
  • 4  ziarna kardamonu w całości ( trzeba zgnieść widelcem )
  • 1 łyżeczka  wody różanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilli
  • świeżo wyciśnięty sok z buraka ok. 2 łyżeczki ( w zależności jak mocny kolor chcecie uzyskać)



Przygotowanie:

😻 w małym rondelku wlej mleko zgniecione nasiona kardamonu, wodę różaną i ekstrakt z wanilli
😻gotuj na małym ogniu ok 3 - 5 minut
😻poczekaj ok. 10 minut, niech trochę ostygnie, wyciągnij przyprawy i dodaj sok z buraka
😻 użyj spieniacza do mleka żeby powstała pianka i podawaj jeszcze ciepłe





Ingredients:

  • 250 ml dairy-free milk
  • 4 cardamon pods, crushed
  • 1 tsp rose water
  • 1 tsp vanilla extract
  • beetroot juice about 2 tsp





Preparation:
😻in a small saucepan stir together milk, cardamon, vanilla extract and rose water
😻simmer over medium-low heat for 3-5 minutes
😻wait about 10 minutes to cool down,  remove cardamon pods and add beetroot juice
😻froth using an electric milk frothier and serve hot.





Komentarze

Popularne posty