Święta tuż tuż, więc łapcie słodki przepis na wegańskie czekoladowe krówki, które smakują obłędnie, w dodatku są bez cukru!!! przepis pochodzi z najnowszego numeru VEGAN FOOD & LIVING. Także jeszcze przed Bożonarodzeniowymi pierniczkami i ciasteczkami zróbcie te słodkości a nie pożałujecie.
Składniki na 18 kawałków:
- 300 g nerkowców namoczonych w wodzie co najmniej na 4 godziny
- 150 g daktyli namoczonych w gorącej wodzie na pół godziny
- 50 g kakao
- 60 ml nierafinowanego oleju kokosowego
- 60 ml syropu klonowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej
Wykonanie:
😻namoczone nerkowce potraktuj blenderem . Jeżeli masz blender o małej mocy - uważaj , bo może nie przeżyć spotkania z nerkowcami. Dodaj daktyle, kakao, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy, sól i skórkę z pomarańczy. Wszystko zblenduj na gładką masę.
😻 blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. W zależności jak grube kawałki chcesz uzyskać, wybierz odpowiednią blaszkę. Jeżeli chcesz mieć cienkie kawałki, to będzie Ci potrzebna duża i szeroka blaszka, jeżeli chcesz grube i wysokie kawałki, to wybierz małą blaszkę. Silikonową szpatułką przełóż masę do blaszki i umieść z zamrażarce na godzinę.
😻po tym czasie wyciągnij krówkę z zamrażarki , delikatnie zdejmij papier, pokrój na kawałki i udekoruj skórką z pomarańczy.
😻krówka jest teraz twarda, lecz w temperaturze pokojowej zrobi się miękka i ciągnąca. Możesz przechowywać krówkę do tygodnia w lodówce, ale uwierz mi - na pewno Ci się to nie uda. Zniknie jeszcze tego samego dnia😸.
Ingredients :
- 300 g cashews, soaked in water for at least 4 hours
- 150 g dates, soaked in hot water for half an hour
- 50 g cacao powder
- 60 ml bio coconut oil - melted
- 60 ml maple syrup
- 1/4 tbsp salt
- 2 tbsp grated orange zest
Preparation:
😻drain the cashews and place them in a bowl, add dates,cacao powder, melted coconut oil, maple syrup, salt and orange zest and blend until smooth.
😻use a spatula to transfer the mixture to the loaf tin. Place the tin in the freezer for 1 hour to set.
😻once the fudge has hardened, remove it from the tin and gently tug on the parchment paper. Slice it into squares. Garnish with the extra orange zest. You can store it in the fridge for one week, but believe me - you will eat all in one day😹.
Komentarze