/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

CZEKOLADOWA KRÓWKA Z NUTĄ POMARAŃCZY - NO-BAKE ORANGE CHOCOLATE FUDGE


Święta tuż tuż, więc łapcie  słodki przepis na wegańskie czekoladowe krówki, które smakują obłędnie, w dodatku są bez cukru!!! przepis pochodzi z najnowszego numeru VEGAN FOOD & LIVING. Także jeszcze przed Bożonarodzeniowymi pierniczkami i ciasteczkami zróbcie te słodkości a nie pożałujecie.

Składniki  na 18 kawałków:

  • 300 g nerkowców namoczonych w wodzie co najmniej na 4 godziny
  • 150 g daktyli namoczonych w gorącej wodzie na pół godziny
  • 50 g kakao
  • 60 ml nierafinowanego oleju kokosowego
  • 60 ml syropu klonowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki startej skórki pomarańczowej



Wykonanie:
😻namoczone nerkowce potraktuj blenderem . Jeżeli masz blender o małej mocy - uważaj , bo może nie przeżyć spotkania z nerkowcami. Dodaj daktyle, kakao, rozpuszczony olej kokosowy, syrop klonowy, sól i skórkę z pomarańczy. Wszystko zblenduj na gładką masę.
😻 blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. W zależności jak grube kawałki chcesz uzyskać, wybierz odpowiednią blaszkę. Jeżeli chcesz mieć cienkie kawałki, to będzie Ci potrzebna duża i szeroka blaszka, jeżeli chcesz grube i wysokie kawałki, to wybierz małą blaszkę. Silikonową szpatułką przełóż masę do blaszki i umieść z zamrażarce na godzinę.
😻po tym czasie wyciągnij krówkę z zamrażarki , delikatnie zdejmij papier, pokrój na kawałki i udekoruj skórką z pomarańczy.
😻krówka jest teraz twarda, lecz w temperaturze pokojowej zrobi się miękka i ciągnąca. Możesz przechowywać krówkę  do tygodnia w lodówce, ale uwierz mi  - na pewno Ci się to nie uda. Zniknie jeszcze tego samego dnia😸.








Ingredients :

  • 300 g cashews, soaked in water for at least 4 hours
  • 150 g dates, soaked in hot water for half an hour
  • 50 g cacao powder
  • 60 ml   bio coconut oil - melted
  • 60 ml maple syrup
  • 1/4 tbsp salt
  • 2 tbsp grated orange zest
Preparation:
😻drain the cashews and place them in a bowl, add dates,cacao powder, melted coconut oil, maple syrup, salt and orange zest and blend  until smooth.
😻use a spatula to transfer the mixture to the loaf tin. Place the tin in the freezer for 1 hour to set.
😻once the fudge  has hardened, remove it from the tin  and gently tug on the parchment paper. Slice it into squares. Garnish with the extra orange zest. You can store it in the fridge for one week, but believe me - you will eat all in one day😹.


Komentarze

Popularne posty