/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

JESIENNE BATONY



Dziś kolejna wariacja na temat zdrowych  słodkich przekąsek, bez cukru, glutenu  i nabiału. Takie słodycze można jeść bez ograniczeń, bo są zdrowe i pełne jesiennych dobroci ( mam tu na myśli różne  orzechy i nasiona 😜). Także jeżeli wybieracie się na jesienny spacer albo do lasu na grzyby - zróbcie jesienne batony na przekąskę i w drogę! Uważajcie tylko na wiewiórki ( one znają już ten przepis😝) i jak tylko wyczują orzechy - mogą  atakować!!!😂😂😂






Składniki:

  • suszone morele 200 g
  • pistacje 60 g
  • uprażone orzechy laskowe 60 g
  • uprażone nasiona dyni 60 g
  • gorzka czekolada do zanurzania batonów 200 g
  •  roztopiony olej kokosowy 100 g
  • ekspandowany  amarantus 200 g
  • syrop z agawy 4 łyżeczki
  • czarny sezam 20 g 
  • truskawki liofilizowane ( kilkanaście sztuk do dekoracji )



Przygotowanie :

😻 morele zalej wrzącą wodą na pół godziny, po tym czasie zmiksuj na jednolitą masę
😻upraż  orzechy laskowe do momentu aż skórka zacznie odchodzić, wystudź i zdejmij skórkę
😻upraż nasiona dyni
😻 rozpuść olej kokosowy 
😻 wymieszaj w misce amarantus z olejem kokosowym, syropem z agawy i zmiksowanymi morelami
😻dodaj orzechy i sezam
😻wyłóż masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Mocno uciśnij masę, żeby się dobrze skleiła  i była zwarta. W zależności jakiej grubości chcesz mieć batony, użyj odpowiedniej blaszki. Ja użyłam keksówkę , bo chciałam, żeby moje batony były grubsze. Jeżeli wolisz cienkie i płaskie przekąski wykorzystaj szerszą blaszkę
😻na wierzchu ułóż liofilizowane truskawki albo suszone morele i odstaw blaszkę do lodówki na 2 godziny a najlepiej na całą noc
😻następnie wyciągnij masę z blaszki, pokrój na batoniki i każdy z batoników zanurz w rozpuszczonej w kąpieli wodnej czekoladzie, odstaw na papier do pieczenia aż czekolada zastygnie.




Komentarze

Popularne posty