/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

4 - SKŁADNIKOWE KULKI MOCY


Gdzie się podziały moje daktyle?
Wyszedłem z domu tylko na chwilę!
Wyszedłem z domu wracam po chwili,
Patrzę - o rety ! Nie ma daktyli!




To jedna  z wielu bajek mojego dzieciństwa. Pamiętam dokładnie ilustracje, strasznego goryla i chłopca w bluzce w czarno -  żółte paski. Wtedy zastanawiałam się jak wyglądają owe daktyle, których wszyscy szukają i dlaczego nie zostały odnalezione ? Jakie było moje zdziwienie, kiedy okazało się, że pierwsza degustacja nie była aż tak spektakularna jak sobie wyobrażałam.
 Bez daktyli trudno by było wyobrazić sobie  zdrowe słodycze. Te owoce są  bowiem bardzo pożywne, zawierają dużo składników odżywczych i witamin z grupy A i B . A przede wszystkim są bardzo słodkie, za co cenię je najbardziej. Ułatwiają po prostu życie.😉 Wystarczy przygotować przekąski z ich dodatkiem, a organoleptyczne nasycenie cukrem  gwarantowane.




Dziś mam dla Was ultra prosty przepis na zdrowe słodycze bez glutenu, cukru i nabiału. Wystarczą cztery składniki i mamy przygotowane przekąski na kilka  dni, które dostarczą nam dużo energii i zaspokoją chęć na słodkie smaki.

Składniki :

  • daktyle - 1 kubek
  • płatki gryczane - 1 kubek
  • masło migdałowe - 2/3 kubka
  • skórka otarta z bardzo dużej pomarańczy ( albo z 2 małych )
Przygotowanie:
😻daktyle zalać wrzątkiem na pół godziny, po tym czasie odlać wodę i zmiksować daktyle na krem. Można dodać trochę wody w miarę miksowania, jeżeli krem jest dość suchy. krem powinien mieć konsystencję pasty 
😻 Ścieramy skórkę z pomarańczy i łączymy płatki gryczane, masło migdałowe i zmiksowane daktyle razem, wszystko mieszamy do połączenia składników
😻 z przygotowanej masy formujemy kuleczki, które obtaczamy w różnych posypkach : w kawie, sezamie, wiórkach kokosowych czy w maku
😻 mi wyszły 23 kulki, ale ilość zależy od rozmiaru kulek, jakie uformujesz. Można użyć innych płatków, z glutenem lub bez, jak i innego masła . Zachęcam do eksperymentownia! Jeżeli ktoś jest zainteresowany posypkami, których użyłam, proszę pisać, chętnie podzielę się przepisem!





Komentarze

Popularne posty