W Grecji bardzo trudno być na diecie wegańskiej. Na wegetariańskiej już troszkę lżej. Grecy bardzo lubią wszystko co mięsne i grillowane, do każdego posiłku dodawane są piramidy oliwek, fety i chleba. W tym przepisie właśnie feta będzie odgrywać główną rolę. Jest to bardzo prosta przystawka a połączenie tych kilku podstawowych składników sprawia, że mamy niebo w gębie. Jak ją pierwszy raz spróbowałam, nie mogłam się nadziwić, że słony ser i słodycz miodu tworzą tak smaczną kompozycję , którą podkręcał jeszcze smak prażonego sezamu. Bez wątpienia przepis można zaliczyć do wegetariańskiego kanonu comfort food, bo jest tam słony smak przekąski, słodki smak deseru, węglowodany z ciasta filo i tłuszcz z oliwy z oliwek. Wszystko to sprawia, że nasze kubki smakowe doświadczają właśnie rozkoszy, a nasz umysł, uzyskawszy po pierwszym gryzie poczucie bezpieczeństwa i komfortu, zostaje zamroczony mieszanką tłuszczu, węglowodanów, białka i cukru. Raz, nie zawsze - można zjeść. A potrawa jest przepyszna. W tym przepisie proporcje nie odgrywają wielkiej roli, więc przepis po prostu podaję Wam na oko. Najważniejsze jest połączenie właśnie tych konkretnych składników.
Jeśli chcesz poczytać o greckiej kuchni coś więcej to kliknij tutaj .
Składniki :
- feta
- ciasto filo ( ja użyłam 5 arkuszy i wyszło troszeczkę za grube, proponuję więc 3 - spokojnie wystarczy )
- białko z jajka
- miód
- sezam
- oliwa z oliwek do smażenia
Wykonanie :
😻rozkładamy 3 arkusze ciasta filo na blacie kuchennym, na górnym brzegu układamy kawałek fety
😻brzegi i resztę ciasta smarujemy białkiem kurzym
😻zawijamy ser w ciasto ( tak jakbyśmy pakowali prezent ) a brzegi smarujemy białkiem jeszcze raz, żeby się dobrze skleiło
😻 zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażarki . Dzięki temu przy smażeniu filo nie będzie się odwarstwiało od fety, i przystawka nie będzie wyglądała jak nadmuchany balonik tylko jak zgrabny chrupiący pakiecik
😻 po pół godzinie wyciągamy pakieciki, odwijamy z folii i smażymy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Polewamy miodem i posypujemy uprażonym sezamem
Do przepisu dołączam link do filmu , który od strony technicznej na pewno ułatwi wykonanie potrawy. Poniekąd był też moją ispiracją.
Ingredients :
- feta cheese
- filo pastry ( 3 sheets )
- egg white
- honey
- sesame
- olive oil
Preparation :
😻 3 filo sheets lay out on the worktop, put feta cheese on the top of the sheet , and apply egg white on the rest of the sheets
😻 wrap cheese into filo pastry as you have wrapped a present into a decor paper
😻 wrap the small pieces of feta into a clingfilm and put into the freezer for half an hour
😻after that time take it out and fry it in the pan with olive oil until it golden.
😻 top with honey and roasted sesame
Komentarze