/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

SMAŻONA FETA W CIEŚCIE FILO Z MIODEM I SEZAMEM - FRIED FETA CHEESE IN FILO PASTRY WITH HONEY AND SESAME


W Grecji bardzo trudno być na diecie wegańskiej. Na wegetariańskiej już troszkę lżej. Grecy bardzo lubią wszystko co  mięsne i grillowane, do każdego posiłku dodawane są piramidy  oliwek, fety i chleba. W tym przepisie właśnie feta będzie odgrywać główną rolę. Jest to bardzo prosta przystawka a połączenie tych kilku podstawowych składników sprawia, że mamy niebo w gębie. Jak ją pierwszy raz spróbowałam, nie mogłam się nadziwić, że słony ser i słodycz miodu tworzą tak smaczną kompozycję , którą podkręcał jeszcze smak prażonego sezamu. Bez wątpienia przepis można zaliczyć do wegetariańskiego kanonu comfort food, bo jest tam słony smak przekąski, słodki smak deseru, węglowodany z ciasta filo i tłuszcz z oliwy z oliwek. Wszystko to sprawia, że nasze kubki smakowe doświadczają właśnie rozkoszy, a nasz umysł, uzyskawszy po pierwszym gryzie poczucie bezpieczeństwa i komfortu, zostaje zamroczony mieszanką tłuszczu, węglowodanów, białka i cukru. Raz, nie zawsze - można zjeść. A potrawa jest przepyszna. W tym przepisie proporcje nie odgrywają wielkiej roli, więc przepis po prostu podaję Wam na oko. Najważniejsze jest połączenie właśnie tych konkretnych składników.

Jeśli chcesz poczytać o greckiej kuchni coś więcej to kliknij  tutaj . 


Składniki :
  • feta
  • ciasto filo ( ja użyłam 5 arkuszy i  wyszło troszeczkę za grube, proponuję więc 3 - spokojnie wystarczy )
  •  białko z jajka
  •  miód
  •  sezam
  • oliwa z oliwek do smażenia


Wykonanie :
😻rozkładamy 3 arkusze ciasta filo na blacie kuchennym, na górnym brzegu układamy kawałek fety
😻brzegi  i resztę ciasta smarujemy białkiem kurzym
😻zawijamy ser w ciasto ( tak jakbyśmy pakowali prezent ) a brzegi smarujemy  białkiem  jeszcze raz, żeby się dobrze skleiło 
😻  zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na pół godziny do zamrażarki . Dzięki temu przy smażeniu  filo nie  będzie się odwarstwiało od fety, i przystawka nie będzie wyglądała jak nadmuchany balonik tylko jak zgrabny chrupiący pakiecik



😻 po pół godzinie wyciągamy pakieciki, odwijamy z folii i smażymy na oliwie z oliwek na złoty kolor. Polewamy miodem i posypujemy uprażonym sezamem





Do przepisu dołączam  link do filmu , który od strony technicznej na pewno  ułatwi  wykonanie potrawy.  Poniekąd był też moją ispiracją.



 Ingredients :

  • feta cheese
  • filo pastry ( 3 sheets )
  •  egg white
  • honey
  • sesame
  • olive oil

Preparation :

😻 3 filo sheets lay out on the worktop, put feta cheese on the top of the sheet , and apply  egg white on the rest of the sheets
😻 wrap cheese into filo pastry as you have  wrapped a present into a decor paper
😻 wrap the small pieces of feta into a clingfilm and put into the freezer for half an hour
😻after that time take it out and fry it in the pan with olive oil  until it golden.
😻 top with honey and roasted sesame




Komentarze

Popularne posty