Majówka już za nami, minęła szybko nie rozpieszczając nas pogodą. Przed nami długa wiosna i lato, a więc perspektywa grillowa otwiera się z chwilą poprawy pogody. Czekamy na słońce, bo zima w tym roku była nieznośnie długa, a przedwiośnie wyjątkowo upierdliwe. Czekamy na weekend, by zrobić grilla i pobiesiadować przy dobrym jedzeniu. W maju można dostać już pierwsze rzodkiewki z gruntu, a także szparagi, które w polskiej kuchni nie są jeszcze bardzo popularne. Najlepsze są podsmażone od 6- 10 minut na oliwie, albo ugotowane na parze. Generalnie szparagi nie lubią wody, bo cała istota tego warzywa przechodzi do wody, więc najlepiej je upiec w piekarniku, ugotować na parze, podsmażyć na oliwie lub wreszcie ugrilować. W majowym klimacie mam dla Was przepis na sałatkę ze szparagów właśnie, z młodymi ziemniakami i rzodkiewką z pysznym dressingiem. Sałatka ta będzie królową wszystkich pikników i może dzięki niej więcej osób przekona się do tego niedocenionego warzywa. Smak szparagów podkreśla sos, który możecie zrobić na tysiąc sposobów. Można tutaj puścić wodze wyobraźni i poeksperymentować ze swoimi ulubionymi przyprawami.
Tak więc jeśli już zrobiliście sałatkę, czas przejść do spraw podstawowych i zacząć pakować się na majówkę. Do wiklinowego kosza wkładamy obrusy, sztućce, korkociąg, kieliszki, serwetki, pieprz i sól, owoce, warzywa, chleb, wino... i sałatkę ze szparagów, młodych ziemniaków i rzodkiewek oczywiście.
Składniki na 2 porcje
- młode ziemniaki ok. (12 małych sztuk )
- pęczek szparagów
- pęczek rzodkiewki
- kiełki fasolki mung ( 2 garście )
- sok z połowy cytryny
- zielona fasolka ( 4 garście )
- kilka suszonych pomidorów z zalewy ( ważne żeby pomidory nie były suche )
Dressing :
- 2 łyżki octu z białego wina
- 2 łyżki syropu klonowego albo syropu z agawy
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- po 1 łyżce posiekanej pietruszki , szczypiorku i koperku
- sól i pieprz
Wykonanie :
😻rozgrzej piekarnik do 200 stopni C , ziemniaki umyj, polej oliwą z oliwek i posyp ulubionymi ziołami, zapiekaj ziemniaki około 25-30 minut
😻szparagi i fasolkę ugotuj na parze
😻 sos - wymieszaj syrop z octem winnym i musztardą, następnie dodaj oliwę i wszystko wymieszaj , dodaj przyprawy, dopraw solą i pieprzem
😻upieczone ciepłe ziemniaki polej sokiem z cytryny, dodaj szparagi, fasolkę, suszone pomidory, kiełki i rzodkiewki
😻wszystko polej dressingiem i zajadaj jeszcze ciepłe.
Ingredients ( serves 2 ):
- 12 baby or new potatoes
- 10 stalks of asparagus
- bunch of radish
- 2 handfuls of beans sprouts
- lemon juice from a half of lemon
- 4 handfuls of green beans
- a few dry tomatoes with olive oil
Dressing :
- 2 sp white wine vinegar
- 2 sp maple or agave syrup
- 1 sp Dijon mustard
- 3 sp olive oil
- 3 sp chopped fresh parsley, chives and dill
- salt and pepper
Preparation :
😻 For the salad, preheat the oven to 200 C, clean and halve the potatoes and place it in a roasting tray with a light drizzle of oil and a little seasoning. Roast for 25 - 30 minutes until cooked. While still warm, toss together with the lemon juice
😻 meanwhile steam asparagus and green beans
😻 for the maple and herb vinaigrette, whisk together the first three ingredients, slowly drizzle in the olive oil while whisking until the dressing has combined. Add chopped herbs and salt and pepper
😻 place potatoes on the salad plate, add asparagus and green beans, sprouts, radish and dried tomatoes. Add a good splash of vinaigrette and mix well.
Komentarze