Przed weekendem chciałam się z Wami podzielić przepisem na wegański serek z nerkowców. Być może ktoś z Was nie może jeść nabiału, bo nie trawi laktozy, albo źle się czuje po spożyciu mleka krowiego, albo po prostu z przyczyn etycznych zrezygnował z tych produktów, a bardzo lubi smak serka na kanapce i tęskni za mlecznym smarowidłem. Na bezmleczny serek składają się namoczone przez noc nerkowce zmiksowane z ulubionymi przyprawami. Te orzechy mają bardzo neutralny smak i bardzo często są wykorzystywane w kuchni wegańskiej jako baza do różnych sosów i dresingów. Świetnie też imitują twaróg, bo po namoczeniu i zmiksowaniu nabierają konsystencji białego sera i łatwo można przyrządzić na przykład wielkanocny sernik, który będzie zdrowy i tak samo pyszny jak tradycyjny .
Za serowy smak odpowiedzialne są płatki drożdżowe, które można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Tak że w tym przepisie są one niezbędne. Reszta przypraw zależy tylko od Waszych kulinarnych upodobań. Serek będzie miał zwartą konsystencję dzięki agarowi ) ( jest to substancja żelująca wytwarzana z japońskich wodorostów), który też jest dostępny w sklepie ze zdrową żywnością.
Składniki :
- 1/2 szkl. nerkowców
- 2 łyżki płatków drożdżowych
- 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem od kotanyi
- 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
- 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka agaru w proszku
- ok. 3/4 szkl. wody
- 1 łyżeczka miso ( można pominać)
Przygotowanie :
😻zalej nerkowce gorącą wodą ( ok. 3/4 szklanki ) na kilka godzin a najlepiej na noc
😻 zmiksuj na gładką masę
😻dodaj wszystkie przyprawy oprócz agaru i wymieszaj
😻rozpuść agar w wodzie( 2 łyżki ) , dodaj orzechową masę i gotuj około 3 minuty do zgęstnienia masy ciągle mieszając
😻miseczki posmaruj oliwą z oliwek i obsyp ulubionymi przyprawami. Ja użyłam pieprzu ziołowego i czosnku niedźwiedziego
😻do miseczek wlej masę, wygładź powierzchnię, zostaw do ostygnięcia
😻 włóż do lodówki najlepiej na noc, niech się schłodzi
😻pałaszuj na kanapce
Before Easter I want to share with you vegan cheese recipe. Maybe someone can't eat dairy products, or feel bad after drinking a cow milk, or simply someone is giving up these products because of ethical reasons, and is missing the milky taste of dairy , while eating a sandwich . The vegan cheese is made from cashew nuts, which you need to soak overnight and blend it with favorite spices. These nuts have a very neutral taste and they are very popular in a vegan cuisine as a base for different topping and dressing. They are excellently imitate dairy taste in cheese cake, so you can easily make a Easter cheese cake, more healthy but the same yam-mi as traditional one.
You need to buy nutritional yeast, which is responsible for a cheesy taste. In this recipe this is a necessary component. The rest of spices is up to you. the cheese will be thick thanks to agar - agar ( this is a gelling substance sourced from Japanese seaweed ). Both products you can buy in bio shop.
Ingredients:
- 1/2 glass of cashew
- 2 sp nutritional yeast
- 2 tsp spices with dried tomatoes with garlic
- 1 tsp lemon pepper
- tsp dried garlic
- 2 tsp potato starch
- 1 tsp salt
- 1 tsp lemon juice
- 1 tsp agar-agar powder
- 3/4 glass of water
- 1 tsp miso ( is not necessary)
Preparations :
😻cashew nuts soak with 3/4 glass of water and leave it for a few hours or better for the night
😻blend it until is completely creamy
😻add all the spices apart from agar and mix it
😻place the agar in a saucepan , add 2 sp of water , add a blended nuts with spices and bring it to a boil. Stir constantly until it forms a thick jelly, about 3 minutes
😻 each mould apply olive oil with the brush and sprinkle favorite spices ( I used herb pepper and bear's garlic )
😻 pour the mixture into moulds, place in the fridge for a min. 2 hours
Komentarze