/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

WEGAŃSKI SEREK Z NERKOWCÓW - VEGAN CASHEW CHEESE


Przed weekendem chciałam się z Wami podzielić przepisem na wegański serek z nerkowców. Być może ktoś z Was nie może jeść nabiału, bo nie trawi laktozy, albo źle się czuje po spożyciu mleka krowiego, albo po prostu z przyczyn etycznych zrezygnował z tych produktów, a bardzo lubi smak serka na kanapce i tęskni za mlecznym smarowidłem. Na bezmleczny serek składają się namoczone przez noc nerkowce  zmiksowane z ulubionymi  przyprawami. Te orzechy mają bardzo neutralny smak i bardzo często są wykorzystywane w kuchni wegańskiej jako baza do różnych sosów i dresingów. Świetnie też imitują twaróg, bo po namoczeniu i zmiksowaniu nabierają konsystencji białego sera i łatwo można przyrządzić na przykład wielkanocny sernik, który będzie zdrowy i tak samo pyszny jak tradycyjny .
Za serowy smak odpowiedzialne są płatki drożdżowe, które  można  kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością. Tak że w tym przepisie są one niezbędne. Reszta przypraw zależy tylko od Waszych kulinarnych upodobań. Serek będzie miał zwartą konsystencję dzięki agarowi ) ( jest to substancja żelująca wytwarzana z japońskich  wodorostów), który też jest dostępny w sklepie ze zdrową żywnością.



Składniki :
  • 1/2 szkl. nerkowców
  • 2 łyżki płatków drożdżowych
  • 2 łyżeczki przyprawy  suszonych pomidorów z czosnkiem od kotanyi
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka  agaru w proszku
  • ok. 3/4 szkl. wody
  • 1 łyżeczka miso ( można pominać)


Przygotowanie :
😻zalej nerkowce gorącą wodą ( ok. 3/4 szklanki ) na kilka godzin a najlepiej na noc
😻 zmiksuj na gładką masę
😻dodaj wszystkie przyprawy oprócz agaru i wymieszaj
😻rozpuść agar w wodzie( 2 łyżki ) , dodaj orzechową masę i gotuj około 3 minuty do zgęstnienia masy ciągle mieszając
😻miseczki posmaruj oliwą z oliwek  i obsyp ulubionymi przyprawami. Ja użyłam pieprzu ziołowego i czosnku niedźwiedziego
😻do miseczek wlej masę, wygładź powierzchnię, zostaw do ostygnięcia
😻 włóż do lodówki najlepiej na noc, niech się schłodzi
😻pałaszuj na kanapce





Before  Easter I want to share with you vegan cheese recipe. Maybe someone can't eat dairy products, or feel bad after drinking a cow milk, or simply someone is giving up these products because of ethical reasons, and is missing the milky taste of dairy , while eating a sandwich . The vegan cheese is made from cashew nuts, which you need to soak overnight and blend it with favorite spices. These nuts have a very neutral  taste and they are very popular in a vegan cuisine as a base for different topping and dressing. They are excellently imitate dairy  taste in cheese cake, so you can easily make a Easter cheese cake, more healthy but the same yam-mi as  traditional one.
You need to buy nutritional yeast, which is responsible for a cheesy taste.  In this recipe this is a necessary component. The rest of spices is up to you. the cheese will be thick thanks to  agar - agar  ( this is a gelling substance sourced from Japanese seaweed ). Both products you can buy in bio shop.

Ingredients: 

  • 1/2 glass of cashew
  • 2 sp nutritional yeast
  • 2 tsp spices with dried tomatoes with garlic
  • 1 tsp lemon pepper
  • tsp dried garlic
  • 2 tsp potato starch
  • 1 tsp salt
  • 1 tsp lemon juice
  • 1 tsp agar-agar powder
  • 3/4 glass of water
  • 1 tsp miso ( is not necessary)
Preparations :
😻cashew nuts soak with 3/4 glass of water and leave it for a few hours or better for the night
😻blend it until is completely creamy
😻add all the spices apart from agar and mix it
😻place the agar in a saucepan , add 2 sp of water , add a blended nuts with spices and bring it to a boil. Stir constantly until it forms a thick jelly, about 3 minutes
😻 each mould apply olive oil with the brush and sprinkle favorite spices ( I used herb pepper and bear's garlic )
😻 pour the mixture into moulds, place in the fridge for a min. 2 hours

Komentarze

Popularne posty