/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

OBIAD Z RESZTEK - BATAT ZAPIEKANY Z RESZTKAMI Z LODÓWKI ZERO-WASTE DINNER



Przed Wielkanocą sprzątamy domy, mieszkania, szorujemy okna i trzepiemy dywany. Zaglądamy w najdalsze kąty, czyścimy szafki, rozmrażamy lodówki i wyrzucamy resztki.
Sprawdzam zawartość lodówki i wyciągam wszystkie pozostałości, które zaczęły się już tam urządzać : ugotowaną ciecierzycę, komosę ryżową, oliwki, suszone pomidory, przecier pomidorowy. Z pojemnika na ziemniaki  wyciągam batata, który leżakował tu prawie miesiąc i już zdecydował się  zapuścić  korzenie. Widocznie dobrze mu u mnie - pomyślałam. Zrobię farsz "co się nawinie " a batata upiekę. 
Wyszła finalnie pyszna potrawa. I tak naprawdę można tutaj poeksperymentować i wykorzystać resztki wiktuałów, które zalegają nam w lodówce. Osobiście nie lubię wyrzucać jedzenia i zawsze jak jem tę samą zupę już czwarty raz - to w głowie mam przede wszystkim zerowaste  a później dopiero przywileje smakowe. Wy też tak macie?
Z racji tego, że jest to potrawa z resztek, większość składników dobierałam na oko. Także zachęcam do czyszczenia lodówek i do wykorzystania warzyw i produktów, których jest za mało na pełny obiad, a za dużo żeby wyrzucić do kosza.


Składniki :
  • 1 batat
Farsz :
  • trochę ugotowanej cieciorki ( ale możecie wykorzystać fasolkę lub inne warzywa )
  • trochę  ugotowanej komosy ryżowej ( ale może być ryż lub kasza )
  • ze 2 łyżki przecieru pomidorowego albo passaty pomidorowej
  • mała cebula
  • 2- 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • kilka suszonych pomidorów ( albo jak macie przyprawę suszone pomidory z oregano , albo cokolwiek innego, co zalega w lodówce i krzyczy ZJEDZ MNIE )
  • kilka oliwek
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka garam masali ( można pominąć, jak lubisz na ostro, możesz dodać chilli )
  • sól i pieprz do smaku
Sos z nerkowców :
  • garść nerkowców
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki wody

Wykonanie :
😻piekarnik rozgrzej do 200 stopni C, batata nakłuj  widelcem, zawiń w folię aluminiową i piecz około godzinę
😻w tym czasie przygotuj farsz : na oliwie z oliwek podsmaż posiekaną cebulę i czosnek
😻dodaj przecier pomidorowy albo passatę, tyle by powstał gęsty sos, jak do makaronu ( w razie potrzeby  można rozrzedzić wodą )
😻dodaj przyprawy, duś przez chwilę do połączenia smaków
😻dodaj pokrojone drobno oliwki i suszone pomidory albo przyprawę z suszonymi pomidorami
😻na końcu wsyp ciecierzycę i komosę ryżową
😻orzechy zalej gorącą wodą ( około pół szklanki) po 15 minutach zmiksuj tak, żeby uzyskać konsystencję gęstej  śmietany. dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i wymieszaj
😻upieczonego batata przekrój , wypełnij farszem i polej sosem z nerkowców

Wskazówki:
oczywiście przepis możesz modyfikować według swojego smaku i tego co masz  lodówce. Batata można zastąpić pieczonym ziemniakiem a sos z nerkowców -  sosem na bazie śmietany albo jogurtu.






Before Easter we tide our houses , we clean the windows, we shake out the rugs. We look up in the farthest corners, we polish kitchen units, we refreeze our freezers and we throw out waste.
I check out contents of my fridge and i take out all the waste, which start slowly to arrange themselves inside: boiled chickpeas, quinoa, olives, dried tomato, tomato paste. From the box  I take out  the sweet potato, which is aging here almost a month and it has decided to root here. Apparently sweet potato likes the place - I thought. I make filling from the wastes, and I will bake a sweet potato, that's what I do.
Finally the food was delicious. With that kind of recipes you can experiment really wide, because you can use all the products, which are spare in the fridge and you don't know what to do with it.
Personally I don't like to throw the food to the bin and even though  I eat the same soup fourth time in the row - I have first zero-waste in my head and after that  comes the taste quality. Do you have the same?
On account of zero - waste food, I choose quantity of the ingredients more or less. So I encourage you to clean up the fridges and use all the wastes : veggies and products, which is to little to cook a full meal or to much to throw it to the bin.

Ingredients :
  • 1 sweet potato
  • a little bit of boiled quinoa ( or you can use rice )
  • 2 sp of tomato paste
  • small onion
  • 2 -3 garlic cloves
  • olive oil
  • a few dried tomato
  • a few olives
  • 1 tsp Provence herbs
  • 1 tsp garam masala ( you can ignore it )
  • salt and pepper
for the cashew cream :
  • handful of cashew  soaked in hot water for  15 minutes
  • 1 garlic clove
  • half glass of water

Preparations :
😻preheat the oven to 200 degree C, poke the potato with a fork and  wrap it up into a foil, bake about an hour
😻during this time prepare the filling : heat the oil in  a pan, add chopped onion and garlic. Fry 2 -3 minutes
😻add tomato paste that much so you have a sauce for pasta
😻add spices and boil for a while so all the tastes will mix together 
😻add chopped olives and dried tomatoes
😻at the end add chickpeas and quinoa
😻drain the soaked cashews and add them to a food processor with the garlic clove and water and blitz until a very smooth paste
😻cut open the sweet potato, add the filling and top with chopped parsley, drizzle with the cashew cream.

Tips :
You can modify the recipe  according to your taste and the stuff you have in the fridge. You can substitute the sweet potato with the normal one and cashew cream with yogurt or cream top.

Komentarze

Popularne posty