/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

KOULOURAKIA - GRECKIE CIASTECZKA NA WIELKANOC


Wielkanoc za pasem , przygotowania idą pełną parą, więc szybko wrzucam przepis na  wielkanocne ciasteczka, które są hitem w Grecji. Grecy pieką je zawsze na święta czy to te wiosenne czy zimowe.  Ciasteczka są kruche i treściwe, bo jak to w Grecji bywa słodkie wypieki są często  traktowane  jako forma śniadania, więc muszą być dość treściwe, żeby przy porannnej kawie coś wrzucić na ząb. Są też inne słodkie ciasta, które wręcz ociekają syropem i są tak słodkie, że aż zęby bolą.Ale dzisiaj nie o tym.  Teraz chcę się z Wami podzielić przepisem, który wykorzystacie  na świątecznym stole  a jeżeli zostanie Wam coś jeszcze po świętach to ciasteczka będą idealne do porannej kawy na dobry  początek dnia. W wersji wielkanocnej  Grecy dodają   duże ilości  skórki z pomarańczy  a wersja bożonarodzeniowa to   ogrom cynamonu i mielonych goździków. Jeżeli interesuje Was  jak wygląda Wielkanoc  na Korfu  - możecie przeczytać o tym tu, a jeżeli temat Was zainteresował i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej, to zapraszam  tutaj .
Od dzisiaj jest to mój ulubiony przepis  na ciasteczka świąteczne. 





Składniki: 

  • 760 g mąki pszennej
  • 250 g cukru
  • 2 jajka
  • 125g masła roślinnego
  • skórka otarta z 2 pomarańczy
  • 100 ml mleka roślinnego ( albo krowiego )
  • 100 ml soku pomarańczowego
  • wanilia z jednej laski , albo łyżeczka pasty  ( można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • proszek do pieczenia 5 g
  • 1 jajko do posmarowania ciastek 






Wykonanie:
😻roztopione i ostygnięte  masło roślinne i cukier  rozetrzyj mikserem   na puszystą masę
😻 mleko zagrzej na małym ogniu wraz z wanilią, można zagotować i ostudzić
😻do masy jajecznej dodawać po jajku i cały czas miksować
😻dodać skórkę pomarańczową, mleko z wanilią i zmiksować
😻do soku  dodać sodę oczyszczoną, dobrze wymieszać ( zacznie buzować) i wlać do masy, wymieszać
😻mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do masy
😻wymieszać mikserem do momentu kiedy się da, a później  wyrabiać ręcznie przez chwilę. Chodzi o to, żeby ciasto się trochę napowietrzyło, będzie się zaachowywać jak drożdżowe
😻odstawiamy na pół godziny do lodówki, po tym czasie odrywamy kawałek ciasta , wałkujemy dłońmi długi wałek i formujemy ciastko według uznania. Właśnie te ciekawe kształty  są charakterystyczne dla greckich ciasteczek
😻smarujemy ciastka roztrzepanym jajkiem  i posypujemy sezamem
😻pieczemy ciastka w 180 - 190 stopni C około 20 minut do zrumienienia




Easter is already here, preparations are in full swing, so quickly I put in  Greek Easter biscuits recipe, which are very popular in Greece. Greeks always bake these cookies for holiday, Christmas or Easter. These biscuits are crumbly and rich in content, because in Greece they hardly ever have full breakfast apart from coffee and biscuits. They have different pastries as well, from one side rich in content and dry baking and from the other sweets covered in syrup, which are so sweet that your teeth are in pain while eating.
Today I would like to share with you recipe, which you can bake for Easter, and if you have some biscuits left, you can easily use them for morning coffee after holiday. In Easter version Greeks add a large dose of orange zest and in Christmas version they add cinnamon and cloves.
From today this is my favorite recipe for Easter cookies.

Ingredients :

  • 760 g wheat flour
  • 250 g sugar
  • 2 eggs
  • 125 g plant butter
  • orange zest from 2 oranges
  • 100 ml plant milk or cow milk
  • 100 ml orange juice
  • vanilla bean or vanilla paste ( or you can skip it )
  • 1/2 tsp soda
  • 5 g baking powder
  • 1 egg to apply on cookies

Preparations:
😻melted plant butter and sugar blend for a fluffy dough
😻warm up milk with vanilla and let it cool down
😻add egg by egg to the dough while blending
😻add orange zest and milk while blending
😻add soda to orange juice, mix it well until it start buzzing, add to the dough
😻sift flour with baking powder and ad to he dough
😻blend it with mixer until its possible, and after pug the dough with hands. The point is to air the dough, so it will start to grow up like the yeast  one
😻leave it for half an hour in the fridge
😻peel away a small ball of dough, roll with your hands a thin roller and form a biscuits as on the photo. These shapes make the cookies so typical for Greek pastry
😻apply beaten egg to the shaped biscuits, sprinkle with sesame
😻bake in 180 - 190 degrees of C for about 20 minutes until brown color appear.

Komentarze

Popularne posty