Wielkanoc za pasem , przygotowania idą pełną parą, więc szybko wrzucam przepis na wielkanocne ciasteczka, które są hitem w Grecji. Grecy pieką je zawsze na święta czy to te wiosenne czy zimowe. Ciasteczka są kruche i treściwe, bo jak to w Grecji bywa słodkie wypieki są często traktowane jako forma śniadania, więc muszą być dość treściwe, żeby przy porannnej kawie coś wrzucić na ząb. Są też inne słodkie ciasta, które wręcz ociekają syropem i są tak słodkie, że aż zęby bolą.Ale dzisiaj nie o tym. Teraz chcę się z Wami podzielić przepisem, który wykorzystacie na świątecznym stole a jeżeli zostanie Wam coś jeszcze po świętach to ciasteczka będą idealne do porannej kawy na dobry początek dnia. W wersji wielkanocnej Grecy dodają duże ilości skórki z pomarańczy a wersja bożonarodzeniowa to ogrom cynamonu i mielonych goździków. Jeżeli interesuje Was jak wygląda Wielkanoc na Korfu - możecie przeczytać o tym tu, a jeżeli temat Was zainteresował i chcielibyście dowiedzieć się czegoś więcej, to zapraszam tutaj .
Od dzisiaj jest to mój ulubiony przepis na ciasteczka świąteczne.
Składniki:
- 760 g mąki pszennej
- 250 g cukru
- 2 jajka
- 125g masła roślinnego
- skórka otarta z 2 pomarańczy
- 100 ml mleka roślinnego ( albo krowiego )
- 100 ml soku pomarańczowego
- wanilia z jednej laski , albo łyżeczka pasty ( można pominąć)
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- proszek do pieczenia 5 g
- 1 jajko do posmarowania ciastek
Wykonanie:
😻roztopione i ostygnięte masło roślinne i cukier rozetrzyj mikserem na puszystą masę
😻 mleko zagrzej na małym ogniu wraz z wanilią, można zagotować i ostudzić
😻do masy jajecznej dodawać po jajku i cały czas miksować
😻dodać skórkę pomarańczową, mleko z wanilią i zmiksować
😻do soku dodać sodę oczyszczoną, dobrze wymieszać ( zacznie buzować) i wlać do masy, wymieszać
😻mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i dodać do masy
😻wymieszać mikserem do momentu kiedy się da, a później wyrabiać ręcznie przez chwilę. Chodzi o to, żeby ciasto się trochę napowietrzyło, będzie się zaachowywać jak drożdżowe
😻odstawiamy na pół godziny do lodówki, po tym czasie odrywamy kawałek ciasta , wałkujemy dłońmi długi wałek i formujemy ciastko według uznania. Właśnie te ciekawe kształty są charakterystyczne dla greckich ciasteczek
😻smarujemy ciastka roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem
😻pieczemy ciastka w 180 - 190 stopni C około 20 minut do zrumienienia
Easter is already here, preparations are in full swing, so quickly I put in Greek Easter biscuits recipe, which are very popular in Greece. Greeks always bake these cookies for holiday, Christmas or Easter. These biscuits are crumbly and rich in content, because in Greece they hardly ever have full breakfast apart from coffee and biscuits. They have different pastries as well, from one side rich in content and dry baking and from the other sweets covered in syrup, which are so sweet that your teeth are in pain while eating.
Today I would like to share with you recipe, which you can bake for Easter, and if you have some biscuits left, you can easily use them for morning coffee after holiday. In Easter version Greeks add a large dose of orange zest and in Christmas version they add cinnamon and cloves.
From today this is my favorite recipe for Easter cookies.
Ingredients :
- 760 g wheat flour
- 250 g sugar
- 2 eggs
- 125 g plant butter
- orange zest from 2 oranges
- 100 ml plant milk or cow milk
- 100 ml orange juice
- vanilla bean or vanilla paste ( or you can skip it )
- 1/2 tsp soda
- 5 g baking powder
- 1 egg to apply on cookies
Preparations:
😻melted plant butter and sugar blend for a fluffy dough
😻warm up milk with vanilla and let it cool down
😻add egg by egg to the dough while blending
😻add orange zest and milk while blending
😻add soda to orange juice, mix it well until it start buzzing, add to the dough
😻sift flour with baking powder and ad to he dough
😻blend it with mixer until its possible, and after pug the dough with hands. The point is to air the dough, so it will start to grow up like the yeast one
😻leave it for half an hour in the fridge
😻peel away a small ball of dough, roll with your hands a thin roller and form a biscuits as on the photo. These shapes make the cookies so typical for Greek pastry
😻apply beaten egg to the shaped biscuits, sprinkle with sesame
😻bake in 180 - 190 degrees of C for about 20 minutes until brown color appear.
Komentarze