/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

CANTUCCINI - ITALIAN BISCUITS


Czy  zdarzyło się Ci upiec ciastka tylko z kilku podstawowych składników, bez tłuszczu i  do tego bez mleka? Jeżeli nie, to zapraszam  do wypróbowania przepisu na przepyszne włoskie ciasteczka,  które oryginalnie serwuje się do filiżanki kawy.  Wykonanie jest banalnie proste, składniki wymieszasz  raz dwa a przez pół godziny chłodzenia ciasta w lodówce, zdążysz  oglądnąć swój ulubiony serial albo wskoczyć na matę. Ciasteczka piecze się dwa razy, żeby były chrupiące, a schowane  w szczelnym słoju - będą świeże przez kilka tygodni. Kiedy najdzie Cię ochota  na śródziemnomorskie klimaty, albo po prostu zatęsknisz za  doppio esspresso - włoskie biscoti masz jak znalazł , musisz jeszcze tylko włączyć ekspres.
Fakt - trzeba uważać na zęby, bo cantuccini są twarde, ale po to właśnie zrobiliście sobie kawę, by w małej czarnej  zamaczać małe twarde ciasteczka, jednocześnie  z migdałowo - cytrynowym smakiem na podniebieniu i nogami na stole - czekać aż włoski klimat otuli również Wasz dom.



Przepis ten można znaleźć  we wszystkich książkach kucharskich dotyczących kuchni włoskiej, jest to przecież klasyka gatunku.

Składniki  :
  • 300 g mąki pszennej
  • 150 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżka przyprawy do kawy ( można dodać cynamon albo kardamon )
  • 200 g migdałów  bądź  orzechów laskowych ( albo mieszanki )
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • skórka otarta z 2 cytryn



Przygotowanie:
😻 utrzyj jajka razem z cukrem na puszystą masę
😻dodaj skórki i przyprawę do kawy i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
😻 wyrabiaj na niskich obrotach  do połączenia składników
😻na końcu dodaj migdały i orzechy i wymieszaj na gładkie ciasto
😻na papierze do pieczenia formuj podłużny bochenek tak jak na zdjęciu i odłóż ciasto  na pół godziny do lodówki
😻rozgrzej piekarnik do 190 stopni C i piecz bochenki pół godziny
😻po tym czasie wyjmij ciasto i zostaw do ostygnięcia
😻 pokrój bochenki na kawałki o grubości około 0,5 cm i piecz jeszcze przez 15 min, po 7 min z każdej strony
😻maczaj w dobrej kawie i zajadaj, cantuccini możesz schować do szczelnie zamkniętego pojemnika, w ten sposób można ciastka przechowywać do kilku tygodni.





Have you ever tried to make cookies only with a few basic ingredients, butter-free and milk-free? If not, please try my Italian cookies recipe. Originally these biscuits  are served with coffee. The making is trivially easy , all ingredients you mix immediately and during cooling the dough in the fridge , you  can watch your favorite series or you can lay down yoga mat. these cookies you bake twice, so they get more crispy and if you close them in a jar -  they will stay fresh for a couple of weeks. So when you are up for Mediterranean flavors, or simply you miss a real doppio esspresso - Italian biscoti will come in handy. Don't forget to turn on an esspresso machine 😜.
One warning - mind your teeth, because cantuccini are tough, but that's why you  just have made a little black coffee, so you can soak your little tough cantuccini in it. So with almond - lemon taste on your tong and legs on the table - waiting for Italian flavor filling up your home - never was that easy.
This recipe you can find in every Italian cook book.

Ingredients :

  • 300 g wheat flour
  • 150 g sugar
  • 1 tsp baking powder
  • 2 large eggs
  • 1 sp coffee spices ( cinnamon or cardamon instead )
  • 200 g almonds or hazelnuts ( or mix of both )
  • lemon zest from 2 lemon
  • orange zest from 1 orange
Preparations :
😻blend eggs with sugar for a fluffy dough
😻add zests ,coffee spices and sifted flour with baking powder
😻pug the dough with blender until all the  ingredients are mixed well
😻add almonds or hazelnuts
😻on the metal strip form a kind of loaf
😻cool in the fridge for half an hour
😻 heat the oven in 190 degree of C and bake the loafs for 30 minutes
😻after that time take it out and let it cool down
😻 cut the loaf for a 0,5 cm  pieces and bake it for 7 minutes each side
😻soak in a good coffee and dig in😆

Komentarze

Popularne posty