/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

VEGEBURGERY - VEGAN BURGERS




Miało być tak : leniwy niedzielny poranek, ekspres leniwie mruczący z kuchni, dom wypełniony aromatem świeżo zmielonej kawy, ja z gorącym cappuccino przeglądam na kanapie magazyny kulinarne i zastanawiam się co dziś ugotować.
A było tak : z łóżka wyrwały mnie miłosne odgłosy gruchających na dachu gołębi, które już od 5.30 usiłują się do siebie przekonać i trochę długo im schodzi. Zróbcie co trzeba - myślę jeszcze przez sen  - i spadajcie z mojego dachu, bo chcę  jeszcze pospać. Za jedną ścianą i drugim sufitem sąsiedzi  z zapałem klepią w drewniane deski, starając idealnie wyrównać nierówności schabu.  Chcąc nie chcąc wstałam zmotywowana  odgłosami tłuczka i zaglądam do lodówki. Co by tu dziś na obiad... Gołębie dalej trwają w amoku miłości, już nawet gruchanie przestało mi  przeszkadzać. Wyciągam marchew, ciecierzycę i kaszę jaglaną. Zrobię burgery - postanawiam - jak na niedzielny obiad przystało. Kotlet w niedzielę musi być.



Składniki na 6 burgerów :

  • 3/4 szkl suchej kaszy jaglanej
  • 1/2 szkl marchewki startej na drobno
  • 1 mała cebula
  • natka pietruszki i koperek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki puree z dyni albo 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/2 szkl ugotowanej ciecierzycy
  • 1/4 szkl  uprażonego słonecznika



Przygotowanie :
😻ugotuj kaszę jaglaną i ciecierzycę ( albo jak wolisz można dodać ze słoika ) i zetrzyj marchewkę na drobno, natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj
😻wszystkie składniki wymieszaj  w misce, dodaj puree z dyni, możesz użyć bułki tartej zamiast puree z dyni. Puree ma  nam pomoc zespolić masę na burgery tak, żeby  można było ulepić z niej kotleciki. Jeżeli nie masz puree z dyni, można użyć bułki tartej, wtedy  sprawdź czy masa jest lepka i nie rozpada się, jeżeli nie chce się kleić trzeba dodaj jeszcze trochę oliwy
😻 na końcu dodaj ciecierzycę w całości, nie trzeba jej miksować na papkę. Burgery będą miały ciekawą strukturę
😻 dłonie natłuść oliwą z oliwy ( dzięki temu masa nie będzie się kleić do rąk ) i formuj burgery w zależności jaką wielkość chcesz uzyskać. Mnie wyszło 6 dużych burgerów w sam raz do bułki.
😻nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz około 20 minut. Po tym czasie obróć kotlety na drugą stonę i  piecz jeszcze około 15 minut.😻 serwuj w świeżej bułce z ulubionymi dodatkami albo podawaj w zestawie obiadowym zamiast mięsa.



It  was supposed to be like this : lazy Sunday morning, coffee machine mutters from the kitchen, the house full of a coffee aromas, me with hot cappuccino sitting on the coach, paging through the cook magazines and thinking what to cook today.
And it was like this : I was pulled out from bed by pigeons cooing love songs up in the roof. they were trying to win themselves over from 5.30 and  it took them  a bit long.  Neighbors  with great enthusiasm were hammering in chopping boards, trying to  roll out roughness of  pork.... I got up motivated  by  sounds of mallet. I checked the fridge . What to  cook  for dinner today? The pigeons were still in amok of love but it did stop to disturb me anymore. I took carrots, chickpeas and millet. I do vegan burgers - I decided -  and as befits the Sunday dinner - burger  is the must.

Ingredients for 6 burgers :

  • 3/4 glass of  dry millet
  • 1/2 glass of grated carrots
  • 1 small onion
  • parsley and dill
  • 2 Sp olive oil
  • 2 Sp  pumpkin puree or 2-3 Sp  breadcrumbs
  • 2 Sp soy souse 
  • 1/2 tsp  smoked red pepper
  • 1/2 tsp hot pepper
  • salt and pepper
  • 1/4 glass of roasted sunflower seeds
  • 1/2 glass of boiled chickpeas 
Preparations :
😻cook millet and chickpeas or you can use chickpeas from a can or jar,  grate carrot,  parsley and dill  fine chop
😻mix all the ingredients in a bowl, add a pumpkin puree or breadcrumbs . If you don't have a pumpkin puree you can use breadcrumbs, check if mass is gluey enough if not add some olive oil
😻at the end add entire chickpeas , burgers will get an interesting structure
😻grease your hands with olive oil and form burgers according the size you want to achieve
😻bake in the oven 180 degree of C for about 20 minutes and turn burgers on the other side and bake it for another 15 minutes
😻 serve in fresh bread or eat for dinner  instead of meat.



Komentarze

Popularne posty