Miało być tak : leniwy niedzielny poranek, ekspres leniwie mruczący z kuchni, dom wypełniony aromatem świeżo zmielonej kawy, ja z gorącym cappuccino przeglądam na kanapie magazyny kulinarne i zastanawiam się co dziś ugotować.
A było tak : z łóżka wyrwały mnie miłosne odgłosy gruchających na dachu gołębi, które już od 5.30 usiłują się do siebie przekonać i trochę długo im schodzi. Zróbcie co trzeba - myślę jeszcze przez sen - i spadajcie z mojego dachu, bo chcę jeszcze pospać. Za jedną ścianą i drugim sufitem sąsiedzi z zapałem klepią w drewniane deski, starając idealnie wyrównać nierówności schabu. Chcąc nie chcąc wstałam zmotywowana odgłosami tłuczka i zaglądam do lodówki. Co by tu dziś na obiad... Gołębie dalej trwają w amoku miłości, już nawet gruchanie przestało mi przeszkadzać. Wyciągam marchew, ciecierzycę i kaszę jaglaną. Zrobię burgery - postanawiam - jak na niedzielny obiad przystało. Kotlet w niedzielę musi być.
Składniki na 6 burgerów :
- 3/4 szkl suchej kaszy jaglanej
- 1/2 szkl marchewki startej na drobno
- 1 mała cebula
- natka pietruszki i koperek
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki puree z dyni albo 2-3 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- sól i pieprz do smaku
- 1/2 szkl ugotowanej ciecierzycy
- 1/4 szkl uprażonego słonecznika
😻ugotuj kaszę jaglaną i ciecierzycę ( albo jak wolisz można dodać ze słoika ) i zetrzyj marchewkę na drobno, natkę pietruszki i koperek drobno posiekaj
😻wszystkie składniki wymieszaj w misce, dodaj puree z dyni, możesz użyć bułki tartej zamiast puree z dyni. Puree ma nam pomoc zespolić masę na burgery tak, żeby można było ulepić z niej kotleciki. Jeżeli nie masz puree z dyni, można użyć bułki tartej, wtedy sprawdź czy masa jest lepka i nie rozpada się, jeżeli nie chce się kleić trzeba dodaj jeszcze trochę oliwy
😻 na końcu dodaj ciecierzycę w całości, nie trzeba jej miksować na papkę. Burgery będą miały ciekawą strukturę
😻 dłonie natłuść oliwą z oliwy ( dzięki temu masa nie będzie się kleić do rąk ) i formuj burgery w zależności jaką wielkość chcesz uzyskać. Mnie wyszło 6 dużych burgerów w sam raz do bułki.
😻nagrzej piekarnik do 180 stopni C i piecz około 20 minut. Po tym czasie obróć kotlety na drugą stonę i piecz jeszcze około 15 minut.😻 serwuj w świeżej bułce z ulubionymi dodatkami albo podawaj w zestawie obiadowym zamiast mięsa.
It was supposed to be like this : lazy Sunday morning, coffee machine mutters from the kitchen, the house full of a coffee aromas, me with hot cappuccino sitting on the coach, paging through the cook magazines and thinking what to cook today.
And it was like this : I was pulled out from bed by pigeons cooing love songs up in the roof. they were trying to win themselves over from 5.30 and it took them a bit long. Neighbors with great enthusiasm were hammering in chopping boards, trying to roll out roughness of pork.... I got up motivated by sounds of mallet. I checked the fridge . What to cook for dinner today? The pigeons were still in amok of love but it did stop to disturb me anymore. I took carrots, chickpeas and millet. I do vegan burgers - I decided - and as befits the Sunday dinner - burger is the must.
Ingredients for 6 burgers :
- 3/4 glass of dry millet
- 1/2 glass of grated carrots
- 1 small onion
- parsley and dill
- 2 Sp olive oil
- 2 Sp pumpkin puree or 2-3 Sp breadcrumbs
- 2 Sp soy souse
- 1/2 tsp smoked red pepper
- 1/2 tsp hot pepper
- salt and pepper
- 1/4 glass of roasted sunflower seeds
- 1/2 glass of boiled chickpeas
Preparations :
😻cook millet and chickpeas or you can use chickpeas from a can or jar, grate carrot, parsley and dill fine chop
😻mix all the ingredients in a bowl, add a pumpkin puree or breadcrumbs . If you don't have a pumpkin puree you can use breadcrumbs, check if mass is gluey enough if not add some olive oil
😻at the end add entire chickpeas , burgers will get an interesting structure
😻grease your hands with olive oil and form burgers according the size you want to achieve
😻bake in the oven 180 degree of C for about 20 minutes and turn burgers on the other side and bake it for another 15 minutes
😻 serve in fresh bread or eat for dinner instead of meat.
Komentarze