/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

NAJPROSTSZE GOFRY Z MĄKĄ JAGLANĄ - THE MOST SIMPLE WAFFLES WITH MILLET FLOUR



Dziś przepis na ulubione śniadanie mojej córki, która z reguły nie jest głodna  z samego rana, ale jak  wie, że będą gofry na śniadanie, zawsze bardzo się cieszy . Ja też się cieszę , bo wiem ,że  będzie miała pełny brzuszek i usatysfakcjonowane kubki smakowe. 
Osobiście wolę gofry mniej zwarte i treściwe, więc robię ciasto o konsystencji śmietany  albo bardziej gęstego ciasta na naleśniki. Ale jak wolicie gofry bardziej treściwe, o większej gęstości - dosypcie więcej mąki.
Przepis obejmuje  około 8 kwiatków, z których po rozdzieleniu  mamy 5 małych gofrów, w sam raz na śniadanie dla dwóch osób.

Składniki

  • pół szklanki mąki pszennej razowej 
  • poł szklanki mąki jaglanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 jajka z chowu ekologicznego
  • 1/4 szklanki cukru  lub ksylitolu
  • 1 szklanka płynu ( mleko roślinne, mleko kozie bądź krowie )

Wykonanie 

😻łączymy ze sobą  sypkie składniki
😻oddzielamy żółtka od białek
😻do sypkich składników dodajemy mleko, aż uzyskamy pożądaną konsystencję
😻do ciasta dodajemy żółtka i miksujemy
😻białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta, delikatnie mieszając
😻smarujemy oliwą rozgrzaną gofrownicę  i wylewamy pożądaną ilość
😻 gofry podajemy z ulubionymi dodatkami,  sezonowymi owocami lub posypane ksylitolem





Today   my daughter's favourite breakfast recipe. She is hardly ever hungry in the mornings. But when she knows  I make waffles , she is always very exited about it. I am happy too, because she will have full stomach and it will taste good as well.
Personally I prefer waffles less rich in content, so I make a dough like a cream's texture or like more consistent pancakes dough. So if You prefer waffles more consistent - add more flour.
From recipe You make about 8 flowers or enough pieces for two people for breakfast.

Ingredients :

  • half  big cup wholemeal flour
  • half big cup millet flour
  • 1 tbsp baking powder
  • a pinch of salt
  • 2 eco eggs
  • 1/4 of a big cup sugar or xylitol
  • 1 big cup  milk ( almond, goat milk or cow milk )
Instructions :
😻powdery ingredients mix together
😻separate yolks from egg white
😻add milk to the powdery stuff
😻add yolks to the dough
😻beat  egg white and add it to the dough, mix gently
😻ladle  oil into the preheated waffle iron and cook until the waffles are golden and crisp
😻serve with favourite  toppings, seasonal fruits or xylitol powder.


Komentarze

Popularne posty