/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

MINESTRONE


Pogoda za oknem beznadziejna. Wieje wiatrem i siecze  deszczem. Szaro i ponuro. Kiedy w końcu przyjdzie wiosna?  Czekając na wiosenne kolory,  zaglądam do lodówki i wyciągam wszystkie najbardziej kolorowe warzywa. Nie ma wiosny za oknem - będzie wiosna na talerzu.  Dziś na obiad włoska zupa, gęsta i pożywna, pełna warzyw i makaronu.

Składniki na około 6 porcji :

  • 3 średnie pomidory
  • pół czerwonej papryki
  • kawałek dyni piżmowej ok. 300 g
  • kawałek selera
  • 2 małe pietruszki
  • 2 garście zielonej fasolki
  • 2 garście ugotowanej już cieciorki
  • 1 cebula
  • kawałek pora
  • ok. 100 g marchwi
  • 2 ząbki czosnku
  • ok. 100 g cukinii
  • 3 ziemniaki
  • ok. 100 g kapusty białej
  • 2 liscie laurowe
  • makaron
  • oliwa z oliwek
  • 2 litry bulionu warzywnego

Przygotowanie :
😻rozgrzej piekarnik do 200 st C, w tym czasie przygotuj warzywa. paprykę, dynię pokrój w kostkę, pomidora przekrój na pół, pietruszkę i seler obierz ze skórki. Tak przygotowane warzywa pokrop oliwą z oliwek i piecz  przez ok. 25 minut



😻następnie w drugiej turze pieczenia na blachę wysyp pokrojoną w kostkę cebulę, marchew, ziemniaki, por i cukinię. Skrop oliwą i  zapiekaj ok. 10 minut









😻następnie w garnku rozgrzej  oliwę z oliwek, wrzuć liście laurowe, poszatkowany czosnek i kapustę. Podsmażaj na małym ogniu  przez 2 - 3 minuty.

😻upieczone pomidory zmiksuj i dodaj do garnka wraz z pokrojonymi pieczonymi warzywami. Wrzuć rownież w całości seler i pietruszki. 

😻po chwili wlej bulion i gotuj na małym ogniu ok. pół godziny.

😻dorzuć makaron i gotuj jeszcze przez 10 minut aż makaron będzie al dente.

😻serwuj ze świeżą bagietką. Jeżeli jesteś wege - posyp zupkę gomasio albo wegańskim parmezanem






The weather is dreadful today. Is windy and rainy. Outside is dark and gloomy. When the spring is about to come? While waiting for spring colours, I check the fridge and take out all the most colorful veggies. I couldn't find spring outside the window - I will make spring on the plate. Today I have minestrone for dinner , Italian soup, thick and nutritious, full of vegetables and noddles.

Ingredients for about 6 portions :

  • 3 medium tomatoes
  •  half red pepper
  •  pumpkin 300 g
  • celery - a piece
  • 2 small parsley roots
  • 2 handful of green been
  • 2 handful of chickpea
  • 1 onion
  • a piece of leak 100 g of carrots
  • 2 garlic cloves
  • 100 g courgette
  • 3 potatoes
  • 100 g cabbage
  • 2 bay leaves
  • 2 handful noddles
  • olive oil
  • 2 liter of veggies stock  

Preparations : 
😻preheat oven in 200 degree C,  prepare veggies. Dice pepper and pumpkin, halve tomatoes, peel parsley roots and celery. Drop olive oil on the veggies and bake for 25 minutes.
😻In the second tour add to a sheet diced carrot, onion, potatoes, leak and courgette. Drop olive oil and bake for about 10 minutes.
😻When the veggies are ready, in the big pot heat the olive oil, add bay leaves, sliced garlic and cabbage. Fry 2 - 3  minutes.
😻Tomatoes mix into the liquid, add to the pot, add also the rest of the baked veggies.
😻 after a while pour the veggies stock, simmer for half an hour
😻add noddles and simmer for about 10 minutes, so the noddles are al dente.
😻serve with fresh baguette . If you are vegan - sprinkle soup with gomasio or vegan parmesan cheese.


Komentarze

Popularne posty