/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

ZUPA OGÓRKOWA Z KASZĄ JAGLANĄ - CUCUMBER SOUP WITH MILLET





Kiedyś po zjedzeniu mięsnego obiadu , nie moglam się opanować i zawsze musiałam zjeść coś słodkiego. Potraw kwaśnych w smaku prawie nie jadlam a o ogórkach kiszonych nie wspomnę, po prostu ich nie lubiłam. Teraz  je bardzo lubię, często pogryzam jako przekąskę  i ochotę na słodkie mam coraz rzadziej. Zupę ogórkową gotuję ze względu na moją córkę, bo bardzo ją lubi. Ogórków kiszonych nie lubi, ale w zupie zajada, że hej! Wiem, że wszystkie probiotyki giną w gorącej zupie, dlatego  dodaję kaszę jaglaną,  żeby posiłek był konkretny i  zdrowy.  Kasza  sprawia, że  zupa jest gęsta  i  zawiesista.


Składniki na 6 - 8  porcji


  • 3 średnie ziemniki
  • 2 marchwie
  • 8 małych kiszonych ogórków
  • 1,5 - 2 l bulionu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • jedna saszetka Plonów Natury z Biedronki  (kasza jaglana, suszona cukinia, czerwona papryka i cebula )
  • oliwa z oliwek







Przygotowanie :

😻ziemniaki pokrój w drobną kostkę a marchew zetrzyj na małych oczkach

😻 w garnku rozgrzej oliwę i podsmaż  parę minut ziemniaki i marchewkę aż zacznie pachnieć

😻 ogórki zetrzyj na tarce też o małych oczkach , dorzuć do garnka

😻po chwili dolej bulion i dodaj  sos sojowy

😻pozwól by składniki się połączyły i jak zacznie bulgotać dodaj 
    kaszę jaglaną wraz z suszonymi warzywami 

😻gotować jeszcze z pół godziny aż kasza będzie gotowa

😻podawać z bagietką czosnkową lub innym ulubionym        
    pieczywem.




Many times I couldn't resist to eat something sweet, after having meat for dinner. I hardly ever ate sour food, not to mention sour cucumbers, which are very popular in polish cuisine. Now I like it very much, I eat it mostly as a snack and my desire for sweet taste is rare now.
I cook a cucumber soup because of my daughter,, she likes it very much. She prefers sour cucumbers in the soup. I know that all probiotics die out in a hot soup, that's why I add a millet grain to make it more healthy and thick. Grain makes the soup extra thick.

Ingredients for 6-8 portions :

  • 3 medium size potatoes
  • 2 carrots
  • 8 small sour cucumbers
  • 1,5 - 2 l of veggie stock
  • 2 sp soy sauce
  • 100 g of millet grain ( with dried vegetables - if you find in your store )
  • olive oil

Instructions :

😻cut the potatoes in a small dice, carrots grate on a grater
😻preheat olive oil in a pot, add potatoes  and carrots, fry it until it starts to smell yammi
😻sour cucumbers grate on a grater and add to the pot
😻after a while add a veggie stock and soy sauce
😻let the all ingredients join together and when it starts to boil, add a millet with dried veggies
😻boil for a half an hour till the millet is ready
😻serve with a hot baguette or other favorite bread stuff







Komentarze

Popularne posty