/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane

Wreszcie przybyłam na Korfu. Podróż była długa ale naprawdę interesująca. W autobusie poznałam dwie Polki, które też jechały do Grecji. Basia jechała do pracy na Kretę. Agata od dwunastu lat mieszka w Grecji, dwukrotnie wychodziła za mąż za Greka, teraz w szczęśliwym związku z Polakiem. Pierwsza miłość powraca czasami jako ostatnia.

Na promie dwóch Chorwatów ( kierowcy TIR - ów ) proponowali nam wolne łóżka w swoich kajutach. Trochę się pośmialiśmy przy wspólnej kawie.

Kerkira przywitała mnie słońcem. Choć tylko przez chwilkę, zaraz wiatr przykrył błękitne niebo grubymi chmurami i zaczęło padać. Choć temperatura nie spada poniżej 10 stopni, deszcz za to zacina w dwójnasób. Czego się spodziewałam? Przecież to w końcu środek zimy.

Komentarze

Popularne posty