/> Przejdź do głównej zawartości

Polecane

SZPARAGI Z FASOLKĄ NA TOŚCIE

 Sezon na szparagi w pełni, więc dziś mam dla Was przepis na lunch albo brunch. Ta moda na śniadanie łączone z obiadem tudzież lunchem już się u nas zadomowiła  na dobre. Szczególnie popularne brunche stały się  codziennością dużych miast i zasobnych portfeli.     My małomiasteczkowi też możemy sobie taki posiłek przygotować i zjeść go na balkonie,  ciesząc się majowym słońcem. SKŁADNIKI: - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 szalotki poszatkowane -3 ząbki czosnku zmiażdżone - 1 czerwona papryka pokrojona w kostkę - 1,5 łyżeczki wędzonej papryki słodkiej - 2 szczypty tymianku ( może być świeży ) - pół łyżeczki płatków chilli - sól i pieprz - kubek ugotowanej fasoli ( może być z puszki ) - szparagi - 4 kromki ulubionego pieczywa WYKONANIE: -na rozgrzanej patelni zeszklij szalotkę - dodaj zmiażdżony czosnek, pokrojoną paprykę, wędzoną paprykę i płatki chilli. Smaż około 2-3 minuty. - dodaj fasolkę, podlej odrobinę wodą i duś około 10 minut aż fasolka zmięknie a płyn się zredukuje. - dodaj tymiane


Kanadyjski pisarz Yann Martel tak wypowiada sie na temat ludzkiej wolności : " zwierzęta zawsze są ograniczone, zwłaszcza na wolności, gdzie czyha na nie milion niebezpieczeństw. Stres zwierzęcia w zoo związany jest z nudą, na wolności z głodem i strachem. Kiedy tygrys ściga ofiarę, ma ona tylko jedną szansę na siedem. Zwierzęta unikają ryzyka. Hipopotamy idą do Nilu zawsze tą samą ścieżką. Kiedy coś im przeszkodzi, wolą się wycofać, niż zapuszczać w nowe rejony. Ludzie też podświadomie dążą do ograniczania wolności. Rodzą dzieci, kupują nieruchomości, zakładają firmy. Codziennie wychodzą z tego samego domu, jadą do tej samej pracy tą samą autostradą. Tym bardziej szczęśliwi, im więcej rzeczy przywiązuje ich do wybranego miejsca na ziemi. Taka jest ludzka, czyli zwierzęca natura."


Czy myśl, że do końca życia będziecie pracować w jednym biurze lub dla jednej korporacji nie przyprawia Was o ogromny lęk?Co jest bardziej wartościowe, życie pełne niespodzianek i kreatywnych zwrotów czy przyzwyczajenie i odruchowe czynności? Pasja czy rutyna? Czy lepiej jest żyć wypełniając schemat, czy przekraczać jego granice?

Grecy są jednym z narodów w Europie, którzy są mistrzami w egzystencji pełnej niespodzianek i nieoczekiwanych zwrotów akcji. Tutaj nie liczy się z góry ustalony porządek, tylko moment i znaczenie chwili. Choć z jednej strony tradycjonalizm jest silnie zakorzeniony w ich naturze, cieszą się bardziej jakością życia niż jego ilością. Tutaj liczy się człowiek, przyjaciel, sąsiad. Nikt nie odmawia pomocy. Trochę inaczej ma się to do zwierząt, które muszą zasłużyć na szacunek człowieka. Szczególnie biedne są psy i koty. O te ostatnie dbają mieszkający tu Anglicy i Niemcy. Grecy hodują owce i kozy, by później zjeść je przy wielkanocnym stole. Jednak by wpis nie był za bardzo przygnębiający, dodam parę śmiesznych i ciepłych zdjęć.


Owce jestem z Wami!!!

Komentarze

Popularne posty